Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

04. 06. 2020. 16:06 >> 16:04

CGO I HRA

Institucije da budu efikasnije u zaštiti ljudskih prava

Apel nevladinih organizacija Akcije za ljudska prava (HRA) i Centra za građansko obrazovanje (CGO), kao i drugih aktera, donekle je urodio plodom, pa je pomorac Boris Nikolić, kojem smo pružali besplatnu pravnu pomoć, zajedno sa još 67 crnogorskih pomoraca, pušten iz karantina u Institutu „dr Simo Milošević“ uz mjeru dvodnevne samoizolacije, saopšteno je iz te dvije NVO. Ističu da im i dalje nije jasno zašto Vlada odmah ne omogući testiranje svih onih koji su smješteni u karantin i svih ostalih koji se vraćaju u Crnu Goru iz zemalja posebno ugroženih epidemijom Covid-19.

"CGO i HRA dobijaju svakodnevno informacije od crnogorskih pomoraca koji su u karantinu o krajnje lošim uslovima tog institucionalnog smještaja, uz nemogućnost boravka na otvorenom prostoru ni pet minuta dnevno, što im značajno otežava cjelokupnu situaciju. Pri tom, ignoriše se činjenica da se radi o licima koja su na brodu protekli period proveli u višemjesečnoj izolaciji", navodi se u saopštenju Daliborke Uljarević, izvršne direktorke Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Tee Gorjanc Prelević, izvršne direktorke Akcije za ljudska prava (HRA).

Ističu da je mjera obaveznog institucionalnog karantina crnogorskim pomorcima koji se vraćaju u zemlju, a koji imaju uslove za kućnu samoizolaciju, diskriminatorna i suprotna praksi drugih zemalja u regionu.

"Još uvijek je značajan broj crnogorskih pomoraca koji su neopravdano stavljeni u institucionalni karantin i kojima se krše osnovna ljudska prava i slobode. Sa žaljenjem konstatujemo da je ponašanje nadležnih institucija, kad je u pitanju ova grupacija, obilježeno brojnim i zabrinjavajućim kontraverzama bez jasnih i na zakonu utemeljenih odluka koje se donose ili čije se donošenje izbjegava."

CGO i HRA pitaju Vladu: zašto se ne radi testiranje svih povratnika u zemlju koji dolaze iz rizičnih zemalja prilikom njihovog ulaska u Crnu Goru umjesto što se oni smiještaju u karantin i to pod uslovima koji poništavaju svrhu samog karantina?

Pozivaju Ministarstvo zdravlja da obavijesti javnost da li su i koje žalbe pomoraca usvajali.

"Takođe, pozivamo NKT da javno saopšti da li je identičan tretman primijenjen prema baš svim pomorcima koji su u proteklih 10 dana ušli u Crnu Goru, a prije odluke koja jednim dijelom, iako nedovoljno, olakšava njihov povratak. Pozivamo NKT da objasni i logiku po kojoj se dozvoljava njihov transport samo preko aerodroma država koje su na crnogorskoj bijeloj listi, a ne i drugih, kada su na tim aerodromima putnici iz najrazličitijih država, a posebno imajući u vidu da pomorci najčešće nijesu u prilici da biraju luku iskrcaja niti rutu povratka u Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

HRA i CGO konstatuju i da sudstvo ne prepoznaje svoju ulogu u ovim slučajevima. Ukazuju da Viši sud nije odgovorio na žalbu protiv odluke Osnovnog suda u Herceg Novom koji se proglasio nenadležnim.

"CGO i HRA pozivaju Zaštitnika ljudskih prava da saopšti što je do sada preduzeo u rješavanju ovog problema, jer znamo da su mu se pomorci obratili protekle nedjelje. Ombudsman je danas posjetio karantin Vučje, iako su ga pomorci iz karantina u Institutu „dr Simo Milošević“ i ranije kontaktirali i CGO mu se istim povodom obraćao. Očekujemo da podrobno obavijesti javnost o tome što je sve preduzeo i zašto je tek danas obišao jedan od karantina u kojem su smješteni crnogorski pomorci", zaključuju se.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније