Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

05. 06. 2020. 22:59 >> 22:57

PREZENTACIJA PROJEKTA

Evropsku omladinsku karticu preuzelo 8 hiljada korisnika

Vlada Crne Gore je omogućila besplatno korištenje Evropske omladinske kartice sa preko 150 popusta u državi i 70.000 u zemljama Evropske unije, što ovaj projekat čini jednim od najistaknutijih u oblasti omladinske politike u Crnoj Gori, kazao je Ministar sporta Nikola Janović prilkom predstavljanja Evropske omladinske kartice u Kotoru.

U press sali kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković” održana je prezentacija Evropske omladinske kartice (EYCA).

Gradonačelnik Kotora Željko Aprcović kazao je da je Kotor postao punopravni član porodice Evropskih omladinskih kartica.

Potpisujući sporazume sa institucijama kulture, kako navodi, opština Kotor je željela da mladi, kao naša budućnost, imaju sve benefite na regionalnom, državnom i evopskom nivou.

''Nastavićemo da kroz stipendije, pomažemo naše najbolje student i učenike – nosioce diplome “Luča” , a svim đacima do petog razreda podijelićemo besplatne udžbenike”, kazao je predsjednik Aprcović.

Ministar sporta i mladih u vladi Crne Gore Nikola Janović je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što je danas ovdje prvenstveno kao Kotoranin, u svom rodnom gradu, i poručio mladima da u Ministarstvu sporta i mladih imaju partnera za sve ideje i prijedloge za koje smatraju da im ovo Ministarstvo može pomoći.

Govoreći o Evropskoj omladinskoj kartici, ministar Janović je podsjetio da ovu karticu mogu da koriste svi od 13 do 29 godina i da je do sada preuzelo 8.000 korisnika.

“Vlada Crne Gore je omogućila besplatno korištenje EOK sa preko 150 popusta u državi i 70.000 u zemljama Evropske unije, što ovaj projekat čini jednim od najistaknutijih u oblasti omladinske politike u Crnoj Gori. Na ovom projektu direktno je bilo uključeno 20.000 mladih, a indirektno preko 50.000”, dodao je on.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti u opštini Kotor Marina Dulović, je kazala da će ovaj sekretarijat zajedno sa opštinom Kotor i Ministarstvom sporta uvijek pružati podršku mladima i najavila otvaranje Omladinskog kluba u prostorijama nekadašnje “Nautike”.

“Želimo da zajedno sa lokalnom samoupravom unaprijedimo život mladih ljudi kroz rad, stvaranje i edukaciju”, kazala je sekretarka.

Prezenatciji evopske omladinske kartice prisustvovali su mladi i perspektivni kotorski sportisti.

Direktor NVO Centar za omladinsku edukaciju Jugoslav Radović, predstavio je projekat #MapOfCulturalRoutes”, koji će omogućiti mladima iz Kotora da kroz participaciju u domenu kulture, edukacije, turizma i aktivizma postanu dio mreže od 7 miliona mladih u Evropi koji posjeduju Evropsku omladinsku karticu (EYCA).

Projekat obuhvata i aktivan rad na promociji kulturnih potencijala, tradicije i kulturnih posebnosti opštine Kotor kao lokalne samouprave koja će na ovaj način biti i jedan od partnera na nacionalno prepoznatom projektu Evropske omladinske kartice, čiji je generalni pokrovitelj Ministarstvo sporta i mladih Crne Gore.

Opstina Kotor je od 2019. godine partner EYCA kartice na lokalnom nivou i u narednom periodu će ih besplatno izdavati u kancelarijama za Sekretarijata za kulturu opštine Kotor.

Cilj projekta je uspostavljanje mehanizama za razvoj i podršku osobama od 13 do 29 godina na području opštine Kotor u oblastima od značaja za mlade kao i jačanje svijesti i realizacija aktivnosti na temu promocije kulturnih potencijala, tradicije i kulturnih posebnosti.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније