Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina business, Objavila: R.B. ]

06. 06. 2020. 13:40   >>  13:43 1

AKADEMIJA ETF-A

Tim IAMS odabran za najbolju star-up ideju

Start-up akademija Elektrotehničkog fakulteta (ETF) završena je finalnim takmičenjem održanim u srijedu, na kojem je pobjedu i novčanu nagradu u iznosu od hiljadu eura osvojio tim IAMS. Iz Univerziteta Crne Gore (UCG) je saopšteno da su članovi tima Slaven Minić, Ivona Vujošević, Aleksandar Miličić i Milica Kovačević, svi sa ETF-a.

Mentor prvonagrađenog tima, kako su kazali, je savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za energetiku, Ljubo Knežević.

Drugo mjesto, nagrađeno sumom od 500 eura pripalo je timu Orhis.

“Članovi tima su Boris Jovanović, Miloš Jelovac, Luka Manojlović, Ognjen Šubarić i Vladimir Đurišić, svi sa ETF-a. Mentor drugoplasiranog tima je koosnivač Uhura Solutions, UK-based AI, Đuro Stojanović”, naveli su iz UCG.

Treće mjesto, kako su kazali iz UCG-a, pripalo je eTim-u koji je dobio finansijsku podršku u iznosu od 300 eura.

“Članovi tima su Velimir Dobrović, Nikolina Mraković, Marko Ukšanović, Miljan Garović i Filip Šarić, svi sa ETF-a. Mentor eTim-a je generalni direktor Telenora Crne Gore, Branko Mitrović”, navodi se u saopštenju.

Takmičenje je održano u prostorijama fakulteta, u prisustvu predsjednika Upravnog odbora UCG Duška Bjelice, rektora Danila Nikolića, organizatora, mentora, članova žirija i studenata-takmičara, koji su imali priliku da čuju inovativne biznis ideje sedam timova prve generacije.

“Usljed želje da se ispoštuju preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti, takmičenje je bilo zatvoreno za javnost, uz obezbijeđen link za live stream, preko Facebook stranice ETF-a, a uz podršku kompanije Amplitudo koja je i koorganizator akademije”, kazali su iz UCG.

Na početku finala prisutnima se obratio Mujović, koji je zahvalio na podršci Bjelici i Nikoliću, kao i Telenoru Crna Gora, Elektroprivredi (EPCG), Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES), kompaniji Amplitudo i Siemens-u, koji su obezbijedili nagradni fond, kao i mentorima, studentima i profesoru Vesni Popović-Bugarin za zalaganje i trud koji su uložili kako bi se realizovala četvoromjesečna akademija.

On je istakao važnost akademije za start up zajednicu, ali i ekonomiju i visokoobrazovni sistem Crne Gore.

IAMS tim je pobijedio predstavljajući projekat koji na inovativan način spaja ekologiju i 3D štampu.

“Polazeći od podatka da se u svijetu godišnje proizvede preko 300 miliona tona plastike, od čega je veliki dio za jednokratnu upotrebu, tim je osmislio filament za 3D štampače, koji omogućava reciklažu za potrebe 3D štampe”, navodi se u saopštenju.

Na taj način grupa mladih ljudi želi da pomogne poboljšanju stanja životne sredine u našoj zemlji ali i da smanji troškove proizvodnje predmeta putem 3D tehnologije.

“ORHIS tim je, inspirisan načinom i brzinom života koji vodimo, predstavio automatizovanu pametnu saksiju koja pruža kvalitetniji, lakši i zanimljiviji uzgoj biljke”, kazali su iz UCG.

Njihov proizvod, kako su naveli, korisniku pruža znanje i pomoć neophodnu za uzgoj.

“Prateća aplikacija obavlja monitoring i daje informacije o svim važnim parametrima", dodali su iz UCG.

eTIM je, kao su objasnili, ponudio rješenje za problem pronalaženja radnog iskustva studentima po završetku studija i poboljšanje odnosa student – poslodavac.

eTIM osmililio je aplikaciju koja povezuje studente i poslodavce, u cilju obavljanja (ne)plaćene prakse tokom studija, kao i kratkoročnih ili sezonskih poslova.

“Na taj način studentima bi se omogućilo da na vrijeme upotpune svoje teorijsko znanje neophodnom praksom, ali i ostvare sopstveni prihod”, kazali su iz UCG.

Oni su dodali da bi, sa druge strane poslodavci imali svježu, marljivu radnu snagu, koju mogu da obučavaju za adekvatno obavljanje poslova.

O najboljima je odlučivao žiri u sastavu ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp, zamjenik šefa političko-ekonomskog odjeljenja američke ambasade u Crnoj Gori, Kyle B. Hatcher, ministarka nauke Crne Gore, Sanja Damjanović, dekan ETF-a Saša Mujović, izvršni direktor EPCG Igor Noveljić, predsjednica odbora direktora CGES Vesna Bracanović, i glavni menadžer informacionog sektora Crnogorske Komercijalne Banke (CKB), Ivan Vučinić.

“Takmičenje predstavlja završnu fazu četvoromjesečne akademije tokom koje su odabrani studenti ETF-a i Prirodno-matematičkog fakulteta imali priliku da sarađuju sa mentorima i razrađuju svoje inovativne start up ideje u pravcu pokretanja sopstvenog biznisa”, dodaje se u saopštenju.

Osim tri nagrađena tima, kako se navodi, u takmičenju su učestvovali i timovi BUSmeUP, Engineers of nothing, Generator, Emerging Disrupted Innovators (EDI).

Iz UCG-a su kazali da su ideje koje su prezentovane rezultat intenzivnog i kontinuiranog rada sa mentorima.

Cilj akademije je da se studentima pruži dodatna vrijednost u oblasti start up ekosistema – umijeće pokretanja sopstvenog biznisa i kreiranja novih grana u ekonomiji Crne Gore.

Obuka je otpočela u februaru ove godine.

“Uprkos poteškoćama koje je izazvala pandemija koronavirusa, studenti su pokazali interesovanje da intenzivno rade na razvoju start up ideja, a mentori spremnost da im se nađu na raspolaganju i u punim kapacitetima pomognu da razviju svoje ideje do faze prihvatljive za finale takmičenja”, zakčljučje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније