Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

07. 06. 2020. 12:25 >> 12:57

PROSVJETA I MENSA

Besplatno testiranje inteligencije za srednjoškolce

Ministarstvo prosvjete omogućilo je besplatno testiranje bazične inteligencije u srednjim školama za sve zainteresovane kandidate starije od 16 godina.

Besplatno testiranje i saradnja na projektima za identifikaciju i unapređenje intelektualnih potencijala, osnovne su stavke sporazuma koji su potpisali direktor direktorata u Ministarstvu prosvjete, Veljko Tomić, i predsjednik Mensa Crne Gore, Marko Lekić.

Tomić je istakao da su intelektualni kapaciteti ključni nacionalni resurs.

“Mi ovim sporazumom želimo da ojačamo suštinski dio obrazovnog sistema, a to je usmjeravanje sve djece na efikasan i produktivan način razmišljanja i rješavanja problema, da ojačamo kapacitete za identifikovanje nadarenih u raznim oblastima, te da institucionalizujemo činjenicu da su intelektualni kapaciteti ključni nacionalni resurs'', saopštio je Tomić.

Mensa, kako naovodi, kao međunarodna organizacija koja okuplja visoko i natprosječno inteligentne osobe koje čine oko 2% svjetske populacije, jeste pravi patner Ministarstva koje se bavi obrazovanjem i stimulisanjem potencijala mladih.

Lekić je poručio da je ta ustanova registrovana u 46 zemalja svijeta, od čega su njih 36 punopravne članice Mensa International, 2 provizorne i 8 Mensi u osnivanju, a Mensa Crne Gore je jedna od 36 punopravnih članica.

''Od prvog testiranja do danas u Crnoj Gori smo testirali blizu 3.000 kandidata, dok je uslov za članstvo, a to je natprosječan rezultat, ostvarilo oko nekoliko stotina osoba. Za sada, Mensin test mogu raditi osobe sa navršenih minimum 16 godina, dok je u najavi izrada testova i za mlađe uzraste”, kazao je Lekić.

On je najavio i da će se najveći sastanak Mensi svijeta održati ove godine i to upravo u Crnoj Gori.

“Ove godine, osim što proslavlja 20 godina postojanja, Mensa u Crnoj Gori je izabrana za domaćina najvećeg svjetskog dogaćaja u Mensa International - IBD (International Board of Directors) - sastanak predsjednika svih Mensi svijeta. Prošle godine takav sastanak direktora je održan u Kuala Lumpuru, Malezija, a sljedeće godine će se održati u Hjustonu, Amerika”, poručio je Lekić.

Mensa je osnovana 1946. godine u Oksfordu. Tri najveće Mense u svijetu su američka, britanska i njemačka.

''Prvo testiranje u Crnoj Gori je održano 1998. godine, dok je Mensa Crne Gore kao nevladina organizacija registrovana 2000. godine i ove godine proslavlja 20 godina postojanja. 2017. godine Mensa Crne Gore je ispunila sve uslove i proglašena od strane Mensa International za Full National Mensa sa pravom glasa u Bordu'', zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније