Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Antena M, Objavila: J.B.Č. ]

07. 06. 2020. 21:33 >> 21:31
9

NAKON NAJNOVIJIH PODATAKA

IJZ će od Srbije zatražiti pojašnjenje o izliječenima

Institut za javno zdravlje Crne Gore uputiće zahtjev za pojašnjenje kolegama iz Srbije, nakon što je ta zemlja objavila podatak da je u toku jednog dana izliječeno preko 4.000 oboljelih od koronavirusa, piše Antena M.

To je izazvalo nevjericu u Crnoj Gori i regionu, imajući u vidu da je prije toga, za dva mjeseca izliječeno oko 6 inficiranih.

Podsjećamo, poštujući opšte načelo i preporuke EU da se popuštanje mjera i otvaranje granica mora vršiti postepeno i na osnovu naučno zasnovanih dokaza i činjenica, Institut za javno zdravlje je predložio da se otvaranje crnogorskih granica u drugoj fazi borbe sa Kovid-19 vrši ka onim zemljama koje imaju nizak epidemiološki nivo rizika koji je postavljen na 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Na taj način fokus je postavljen na broj trenutno zaraženih osoba u državama čija lista se ažurira jednom sedmično i to petkom.

S obzirom na to da nekoliko država u svijetu ne prijavljuje broj oporavljenih slučajeva, samim tim, za njih nije bilo moguće izračunati broj aktivnih slučajeva te je Institut, preko uobičajenih stručnih kanala zamolio za pojašnjenje kolege u tim državama, kako bi osigurali da svi putnici u međunarodnom saobraćaju imaju jednaku mogućnost da doputuju u Crnu Goru, poštujući gore definisani epidemiološki uslov.

"Zahtjev za istim pojašnjenjem će biti upućen i Institutu za javno zdravlje Srbije", saopšteno je Anteni M iz Instituta za javno zdravlje.

Iz Instituta kažu i da je u narednom periodu moguća izmjena metodologije.

"Takođe, čekajući jedinstveni stav Evropske unije po pitanju definisanja jasno kvanitifikovanih kriterijuma za otvaranje eksternih granica, vrlo je moguće da će u narednom periodu doći do izmjene metodologije kojom se definiše lista država kako bi se u obzir uzela dinamika epidemiološke situacije na terenu, trenutno dostupni zvanični podaci koje države prijavljuju SZO-u i Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti ali i ispoštovao koncenzus evropskih država koji će uskoro, nadamo se, biti postignut", kažu iz Instituta.

Prema najnovijim podacima koji su objavljeni na sajtu covid19.rs, u Srbiji su u posljednja 24 sata potvrđena 82 nova slučaja infekcije koronavirusom, a jedna osoba je preminula.

To što Crna Gora nije otvorila granicu sa Srbijom u toj zemlji dočekano je na nož i doživljeno kao politički potez, iako Srbija nije ispunila osnovni epidemiološki uslov za otvaranje granice.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније