Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

08. 06. 2020. 07:05 >> 07:03

ZBOG KORONE

Ekskurzije tek od proljeća

Maturske i polumaturske ekskurzije, gotovo je izvjesno, neće biti realizovane početkom naredne školske godine, kako je uobičajeno, potvrđeno je Pobjedi iz uprava škola koje su kontaktirali.

Razlog je aktuelna epidemiološka situacija, a svako postupanje po ovom pitanju biće, kako navode, usklađeno sa preporukama zdravstvenih vlasti.

Najveći broj škola, kako je rečeno, obustavio je i postupke sprovođenja javnih nabavki za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje ekskurzija, dok je jedan broj vaspitno-obrazovnih ustanova ovaj postupak sproveo, uz najavu da će ekskurzije najvjerovatnije biti realizovane na proljeće, sljedeće kalendarske godine, ukoliko uslovi to dozvole.

Neizvjesnost

Iz Ministarstva prosvjete ističu da je u ovom trenutku nezahvalno govoriti o mogućnostima održavanja maturskih i polumaturskih ekskurzija, s obzirom na to da je, iako za sada stabilna, epidemiološka situacija neizvjesna.

"Proljeće je svakako period kada škole sprovode tendere za maturske i polumaturske ekskurzije na koje učenici obično putuju početkom školske godine. Kako do početka godine ima još gotovo tri mjeseca, škole će imati vremena da, bez obzira na fazu u kojoj se nalaze tenderi vezani za ekskurzije, korake usklade sa preporukama Instituta za javno zdravlje i u najboljem interesu djece, odnosno očuvanja njihovog zdravlja", saopšteno je iz ovog resora.

Škola za srednje i više stručno obrazovanje "Sergije Stanić", kako ističe direktor Darko Vukčević, nije sprovela procedure javnih nabavki, odnosno izbora najpovoljnijih ponuđača za izvođenje ekskurzije. Procedure se, napominje, obično sprovode u martu, a ekskurzije realizuju početkom školske godine.

"Naša škola je za sada, u dogovoru sa Savjetom roditelja, odložila ekskurziju uz mišljenje da bi mogla biti održana onda kada se za kompletnu proceduru u vezi sa tenderom i realizacijom stvore povoljni, i po zdravlje učenika, bezbjedni uslovi", kazao je Vukčević.

On ističe da su o situaciji u vezi sa ekskurzijom obaviješteni i roditelji i učenici.

Za razliku od Trgovinske, Srednja ekonomska škola "Mirko Vešović" je sprovela proceduru javne nebavke, u skladu s kojom je izabran najpovoljniji ponuđač za izvođenje ekskurzije.

Međutim, kako ističe direktorica Dijana Vujačić, uprava smatra da je "ekskurziju najbolje eventualno realizovati u narednoj kalendarskoj godini, ali samo ukoliko epidemiološka situacija bude povoljnija".

"Škola je preduzela sve neophodne aktivnosti, koje se najviše odnose na komunikaciju s učenicima i roditeljima, a povodom izvođenja maturske ekskurzije, zbog situacije koju je izazvala pandemija. Učenici i roditelji vrlo savjesno sagledavaju okolnosti i poštovaće sve preporuke nadležnih u vezi sa sprovođenjem ekskurzije. Važno je napomenuti da je za kvalitetnu realizaciju neophodan pripremni rok, te smatramo da je ekskurziju najbolje eventualno realizovati u narednoj kalendarskoj godini", kazala je Vujačić.

Tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju maturske ekskurzije obustavila je, potvrđeno je, i podgorička gimnazija.

"Maturska ekskurzija će biti održana čim se steknu objektivni uslovi za to, uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje, prateći situaciju sa korona virusom u našoj zemlji i naravno zemljama koje su odabrane kao destinacije", kazala je direktorica škole Zoja Bojanić-Lalović.

Izvođenje polumaturske ekskurzije će, kako je rečeno, u Osnovnoj školi "Oktoih" isključivo zavisiti od epidemiološke situacije u zemlji i svijetu. Ova škola je sprovela tenderske postupke na vrijeme, međutim ekskurzija se za sada odlaže.

Odgađanje

"Ekskurzija ne mora biti realizovana u septembru, cijenimo da je odličan period za njeno izvođenje i proljeće, tako da se nigdje ne može zakasniti. Roditelji se još nijesu zvanično interesovali za ekskurziju, što je sasvim realno, s obzirom na to da djeca ne dolaze u školu od 16. marta. Svakako o svim budućim planovima i koracima dogovaraćemo se sa savjetom roditelja, s obzirom na to da sa roditeljima imamo odličnu saradnju. Sve naredne korake pravićemo u skladu sa preporukama nadležnih institucija", kazala je direktorica Mirjana Radulović.

Dugogodišnja praksa u OŠ "Vuk Karadžić“ je bila da se polumaturske ekskurzije organizuju tokom maja, međutim, kako navode, generacija 2019/20. je prva koja je, na zahtjev Savjeta roditelja, imala polumatursku ekskurziju u septembru, "što se, u ovoj situaciji, pokazalo kao dobar korak, pa naši učenici nijesu ostali uskraćeni ni za ekskurziju".

Što se tiče naredne školske godine, "postupak sprovođenja i organizacije nijesmo i nećemo pokretati za septembar".

"Ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija, tu stavku iz plana javnih nabavki prenijećemo za novu budžetsku godinu te, po pravilniku, sprovesti u maju", potvrdila je direktorica ove škole Svetlana Drobnjak.

Škola "Vladimir Nazor" nije sprovela proceduru za realizaciju polumaturske ekskurzije, a kako su kazali, zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa, naredne korake praviće u skladu sa preporukama nadležnih zdravstvenih institucija i u dogovoru sa Savjetom roditelja.

"Procedura izbora najpovoljnijeg ponuđaca za organizovanje polumaturske ekskurzije vrši se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a tender se raspisuje obično tokom maja, tako da već krajem juna, po završetku tenderske procedure imamo izabranog najpovoljnijeg ponuđaca. Polumaturske ekskurzije u našoj školi organizuju se obično u posljednjoj sedmici septembra", rečeno je iz ove podgoričke osnovne škole.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније