Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi. [ Mina ]

11. 06. 2020. 20:28 >> 20:28

SIMOVIĆ NA ČELU

Osnovan Savjet za brigu o osobama sa invaliditetom

Vlada je danas donijela odluku o obrazovanju Savjeta za brigu o osobama sa invaliditetom, na čijem će čelu biti potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Savjet, pored Simovića, čini devet predstavnika Vlade, predstavnik Zavoda za zapošljavanje i pet članova iz nevladinih organizacija.

Zadaci Savjeta su, između ostalog, praćenje realizacije preporuka Komiteta za prava osoba sa invaliditetom, promocija i unapređenje prava te populacije u oblasti zdravstvene, socijalne i dječje zaštite, vaspitanja i obrazovanja, radnog osposobljavanja i zapošljavanja, pristupačnosti, antidiskriminacije i sporta.

Među zadacima savjeta su i iniciranje donošenja propisa za razvoj i unapređivanje prava osoba sa invaliditetom, predlaganje mjera za poboljšanje kvaliteta njihovog života, kao i informisanje javnosti o njihovim pravima, mogućnostima i potrebama u cilju uklanjanja predrasuda i barijera.

Vlada je usvojila i informaciju o rezultatima pregovora sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) za zaključenje kreditnog aranžmana za Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine uz korišćenje višefaznog programskog pristupa.

Kako je saopšteno, Vlada je prihvatila usaglašeni zapisnik sa pregovora Crne Gore i IBRD za zaključenje kreditnog aranžmana i Ugovor o zajmu između Crne Gore i IBRD.

„Programom, vrijednim 330 miliona eura, koji predstavlja jednu od najvećih regionalnih inicijativa Svjetske banke u oblasti upravljanja vodama, podstiču se infrastrukturni razvoj i zaštita od poplava u državama slivova Save i Drine“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je za Crnu Goru, kao najuzvodniju zemlju koja ima najveći značaj u dijelu bilansa i očuvanja voda sliva Drine, izdvojeno 20 miliona eura.

Iz Vlade su pojasnili da je kroz keditni aranžman sa IBRD obezbijeđeno 15 miliona eura, dok su pet miliona eura bespovratna sredstva Globalnog fonda za zaštitu životne sredine, Zapadno-balkansko investicionog okvira, Specijalnog fonda za klimatske promjene i drugih međunarodnih fondova.

Novac će, kako su kazali, biti iskorišćen za skori početak infrastrukturnih radova na regulaciji Lima i Grnčara.

„Time će se riješiti višedecenijski problemi građana u četiri opštine na sjeveru - Gusinje, Plav, Bijelo Polje i Berane, čime Vlada pokazuje odlučnost da rješava pitanja zaštite životne sredine i poboljšava kvalitet života građana“, kaže se u saopštenju.

Projektom je predviđena izgradnja multifunkcionalnih nasipa na Limu i Grnčaru, čime će se, kako su kazali iz Vlade, riješiti višedecenijski problemi sa poplavama, sačuvati vodotoci, zaštititi stanovništvo, poljoprivredno zemljište i objekti, a ujedno dobiti moderna šetališta i ambijent uz rijeke u te četiri opštine na sjeveru.

„Osim izgradnje nasipa, predviđena je i izgradnja sistema navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u opštinama u slivu Drine, kao i poboljšanje vodosnabdijevanja opštine Andrijevica“, dodaje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније