Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

12. 06. 2020. 14:28 >> 14:28

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

CG postala član evropske porodice otvorenih podataka

Podaci koje objavljuju institucije iz Crne Gore postali su dostupni na evropskom portalu otvorenih podataka (https://www.europeandataportal.eu/en), čime se Crna Gora našla među zemljama EU koje su visoko rangirane u oblasti otvorenosti podataka, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Otvoreni podaci sa crnogorskog nacionalnog portala (www.data.gov.me) od nedavno su dostupni na evropskom portalu otvorenih podataka (https://www.europeandataportal.eu/en). Dvogodišnja saradnja Ministarstva javne uprave sa EU u dijelu objavljivanja otvorenih podataka institucija iz Crne Gore, rezultirala je objavljivanjem setova podataka sa crnogorskog nacionalnog portala na evropskom portalu otvorenih podataka.

"Na taj način, podaci koje objavljuju institucije iz Crne Gore postale su transparentne široj evropskoj i svjetskoj javnosti, a Crna Gora se našla među zemljama EU koje su visoko rangirane u oblasti otvorenosti podataka. Portal otvorenih podataka www.data.gov.me kojim upravlja Ministarstvo javne uprave, realizuje se u saradnji sa svim insitucijama koje shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama imaju obavezu objavljivanja podataka za ponovnu upotrebu. Portal sadrži podatke u mašinski čitljivom i otvorenom formatu, u skladu sa otvorenim standardima na način koji omogućava njihovu lakšu pretragu. To znači da dokumenti sa podacima moraju biti standardizovani i u formatu struktruiranom na način da ga sofverske aplikacije mogu lako prepoznati i očitati, a sve u cilju omogućavanja lakšeg pristupa informacijama koje su predmet ponovne upotrebe", ističe se u saopštenju.

Trenutno je na portalu 106 data setova podataka, koji su iz nadležnosti nekoliko ministarstava i organa uprave, a kontinuirano se, u saradnji sa institucijama, radi na odabiru važnih setova podataka. U narednom periodu predstoji nam faza objavljivanja novih informacija, kao i njihovog adekvatnog preuzimanja i korišćenja.

"Osnovni cilj ovog projekta je unapređenje transparentnosti javne uprave, kako bi se podaci ili informacije, koji se često objavljuju u formatima neprilagođenim za ponovno korišćenje (poput PDF, skeniranog PDF-a, word-a i sl.) objavili u otvorenom i ujednačenom formatu, čime bi se ostvarila i njihova veća iskorišćenost. Njihovim objavljivanjem u otvorenom formatu podaci postaju dostupni širem krugu korisnika", pojašnjavaju u Ministarstvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније