Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.B. ]

12. 06. 2020. 16:36 >> 16:41

POZIV ASK

Uskladiti podzakonske akte sa novim Zakonom

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) pozvala je organe vlasti da podzakonske i druge akte usaglase sa odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanje koji je usvojen 27. decembra.

Iz Agencije su podsjetili da taj zakon propisuje obaveze organa vlasti u cilju obezbjeđivanja novca za redovan rad političkih subjekata, finansiranje izborne kampanje i zarada zaposlenih u poslaničkim klubovima, kao i obezbjeđivanje poslovnih prostorija za poslaničke i odborničke klubove.

„S tim u vezi, ASK podsjeća organe vlasti da je potrebno da podzakonske i druge akte usaglase sa odredbama ovog zakona“, kaže se u saopštenju.

Iz Agencije su kazali da se to posebno odnosi na član devet Zakona, o čemu su, kako su naveli, uputili smjernice lokalnim samoupravama.

U skladu sa novim zakonom, ASK kontroliše finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, odnosno ispunjavanje zakonom propisanih obaveza, uključujući i finansiranje redovnog rada političkih subjekata koji su učestvovali na izborima i osvojili najmanje jedan poslanički, odnosno odbornički mandat.

U nadležnosti ASK-a je i kontrola finansiranja troškova izborne kampanje za izbor poslanika i odbornika i izbor predsjednika Crne Gore za podnosioce potvrđene i proglašene izborne liste odnosno kandidature za predsjednika.

Iz Agencije su podsjetili da, shodno Zakonu, kontrolišu i finansiranje zaposlenih u poslaničkim klubovima, obezbjeđivanje poslovnih prostorija za poslaničke klubove i sredstava za poslovne prostorije za potrebe odborničkih klubova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније