Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

13. 06. 2020. 07:03 >> 07:02
2

POPOVIĆ-SAMARDŽIĆ

Bez stana 100 ljekara i specijalizanata

Sindikat doktora medicine upozorava da Stambena zadruga "Zdravstvo" godinama diskriminiše ljekare na konkursima za rješavanje stambenog pitanja, jer imaju 10 bodova manje samo zato što nijesu članovi dva reprezentativna sindikata.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić istakla je za Dan da trenutno imaju preko 100 ljekara i specijalizanata koji su podstanari i ne mogu da obezbijede krov nad glavom kao ostale kolege.

Ona objašnjava da na konkursima redovno najmanje ljekara bude izabrano, posebno ako su članovi Sindikata doktora medicine.

"Izuzetno je teško i neizvodljivo doći do stana preko Stambene zadruge i mali broj naših kolega riješi stambeno pitanje. Pitamo ih da nam precizno kažu koliko je ljekara riješilo stambeno pitanje poslednjih godina, a koliko zaposlenih u Ministarstvu zdravlja. Znamo da ko god kroči i počne da radi kao službenik ministarstva dobija stan, a ljekari ostaju bez krova nad glavom", tvrdi Popović-Samardžić.

Pitala je predstavnike zadruge koliko je njihovih kolega dobilo stan i isti prodalo, jer imaju druge nekretnine i da li to neko kontroliše.

"Dešavalo se da jedan od ljekara pita na skupštini zbog čega u startu imaju 10 bodova manje u odnosu na ostale kolege, nakon čega je samo dobio informaciju da je isključen. To sve pokazuje da imamo Stambenu zadrugu gdje se ne poštuje naša struka. Imamo i slučajeve ljekara koji su ih tužili zbog nezakonito sprovedenog konkursa. Smatramo da istražni organi treba da se pozabave radom Stambene zadruge", ističe Popović-Samardžić.

V.d. predsjednika Stambene zadruge Zdravstvo i predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević kazao je Danu da Sindikat doktora nije osnivač tog posebnog pravnog lica i da zbog toga članovi dva reprezentativna sindikata imaju prednost od 10 bodova. On poručuje da, i pored toga, svi ljekari imaju pravo da konkurišu za stan.

"Dešavalo se sporadično da zaposleni koji su dobili stan isti prodaju, ali smo pravilnikom propisali da u roku od 10 godina ne smiju to da urade prije nego prvo nekretninu ponude Zadruzi po istoj cijeni po kojoj je kupljena. Jedino smo na taj način koliko-toliko mogli da obezbijedimo da se to ne dešava, iako je to njihovo ustavno pravo, jer se radi o svojini koja je kupljena", kazao je Pavićević.

Tvrdi da nije tačno da ljekari ne mogu da dobiju stan, jer nema veze što nijesu članovi dva sindikata.

"Radili smo procjene koliko je po kvalifikacijama zapos lenih dobilo stanove, i tu ljekari ne zaostaju. Konkurišu za stanove i zaposleni u ministarstvu, Fondu za zdravstveno osiguranje i Montefarmu, jer imaju pravo. Iako nam je važno da imamo veći broj članova, pravilnikom je propisano da kolege moraju dvije godine da budu dio dva reprezentativna sindikata kako bi konkurisali za stan i imali prednost u odnosnu na ostale ljekare. Nema govora da se radi o nekim, navodno, dogovorima ea ministarstvom i trgovini kada je riječ o bilo kojim pregovorima, jer Sindikat doktora može da iskoristi sva prava sindikalne borbe, ukoliko ima dovoljno potpisa u ustanovi, odnosno da stupi u štrajk i traže svoja prava", kaže Pavićević.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније