Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

15. 06. 2020. 16:34   >>  16:32

SLIJEDI DIGITALIZACIJA

Kriza izvukla najbolje iz obrazovnog sistema

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa pokazala je da je obrazovni sistem izuzetno fleksibilan i spreman za dalju digitalizaciju i unapređivanje, na čemu će se u narednom periodu raditi zajedno sa partnerima, poručeno je na onlajn sastanku koji su organizovali Ministarstvo prosvjete i UNICEF, a učestvovali su predstavnici obrazovnih institucija, sistema UN, ambasada, međunarodnih organizacija i donatora. Sastanak su otvorili ministar prosvjete Damir Šehović i rezidentna koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni.

Sumirajući učinjeno u sistemu obrazovanja u prethodne četiri godine, ministar Šehović je rekao:

"Sastanak je došao u pravo vrijeme, jer se nalazimo na kraju četvorogodišnjeg perioda u kome se puno radilo, ali i na početku novog peroda za koji moramo odrediti prioritete u obrazovanju. Neki od postignuća obrazovnog sistema u protekle četiri godine su: reformisano obrazovanje, stvaranje dostupnog i besplatnog obrazovanja za sve, bolje usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada, kreiranje sistemskog modela za nagrađivanje talenata – Fond za kvalitet i talente, povećanje stope obuhvata predškolskim obrazovanjem djece uzrasta od tri godine sa 50% na 73% za svega tri godine, povećanje kapaciteta predškolskih ustanova za preko 2000 mjesta, uvođenje besplatnog izučavanja engleskog jezika u predškoslkim ustanovama, uvođenje dvojezične nastave u dio osnovnih škola, modernizacija predmetnih programa za osnovno obrazovanje, uvođenje asistenata u nastavi, uvođenje medijatora za učenike RE populacije, afirmacija srednjih stručnih škola, oživljavanje dualnog obrazovanja u koje je uključeno 250 poslodavaca i 800 učenika, izrada 42 nova modularizovana programa u srednjim stručnim školama, Zakon o akademskom integritetu, najveći investicioni zamah u obrazovanju, povećanje zarada prosvjetnim radnicima i nikad veća izdvajanja za stambena pitanja zaposlenih u prosvjeti.

Šehović je istakao da su otvorena vrata digitalizacije obrazovnog sistema, što je, kako je naveo, ujedno i jedan od najvećih izazova obrazovanja.

"Od naredne školske godine ćemo početi sa sprovođenjem projekta digitalne učionice u svim odjeljenjima prvog razreda osnovne škole“, najavio je ministar.

Istakao je i izazov uvođenja oblika dualnog obrazovanja za određene studijske programe na fakultetima, kao i stavljanje akcenta na praksu na fakultetima, i pozvao partnere da, kao i do sada, budu podrška obrazovnom sistemu u daljoj afirmaciji ovog segmenta obrazovanja.

"Prosvjetni sistem je glomazan i može se mijenjati samo pregalačkim radom svih u sistemu. Sve što smo uradili za vrijeme krize izazvane pandemijom, pokazalo je da je sistem spreman za ovakve izazove. Ove rezultate ne bismo mogli postići bez pomoći partnera: Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, UNDP-a, UNESCO-a, ETF-a, Britanskog savjeta, EIB-a, CEB-a, kao i nesebične pomoći stranih ambasada“, poručio je ministar i izrazio uvjerenje da će svi akteri i u narednom periodu imati obrazovanje u vrhu liste svojih prioriteta.

Fiona Mekluni je istakla da je tokom krize obrazovni sistem brzo uspio da osigura kontinuitet obrazovnog procesa za djecu, adolescenate i mlade, te da je smanjen digitalni jaz u obrazovnom sistemu. Kako je rekla, ova postignuća uticaće na bolju spremnost za buduće izazove. Ona je istakla važnost inkluzije, odnosno obuhvaćenost sve djece inovativnim modelima obrazovanja, ali i kontinuirani rad na usavršavanju nastavnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније