Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

15. 06. 2020. 17:51   >>  17:52 1

GUSINJSKA URA

Hitno zustaviti izgradnju asfaltne baze na rijeci Grnčar

Izgradnja asfaltne baze i drobiličnog postrojenja na gusinjskoj rijeci Grnčar, koja je nekada bujala životom i predstavljala široki zeleni pojas, uvod je u novu devastaciju te prelijepe rijeke, koji se u što kraćem roku mora zaustaviti, ukazao je gusinjski odbor Građanskog pokreta URA.

Gusinjska URA reagovala je na Predlog odluke Skupštine Opštine Gusinje, da se opštinsko zemljište na katastarskoj parceli 817 KO Gusinje, da u petogodišnji zakup barskoj kompaniji „Euromix trade“, za izgradnju asfaltne baze i drobiličnog postrojenja.

„Kao da nije dovoljno to što je rijeka Grnčar, kao jedna od najčistijih rijeka u Evropi, sistematski uništavana tokom svih prethodnih godina, prvenstveno kroz nekontrolisanu i prekomjerenu eksploataciju materijala iz korita rijeke, pa je rukovodstvo Opštine pripremilo novi devastatorski projekat, od kojeg će koristi imati samo privilegovani pojedinci, dok će štetu trpjeti svi građani i građanke Gusinja, kao i prirodna blaga naše Opštine“, ukazala je gusinjska URA.

U saopštenju navode da je korito rijeke Grnčar, dugo oko 4,5 kilometara, u velikoj mjeri već devastirano dugogodišnjom eksploatacijom, zbog čega je sa nekadašnjih 35 do 50 metara širine, prošireno na čak 150 do 350 metara, odnosno i do deset puta.

„Gusinjska URA podržava projekte sanacije rijeke Grnčar, ali nažalost podsjeća da je svaka aktivnost u tom pravcu uzaludna i licemjerna, ukoliko već prvom narednom prilikom, Opština nastavlja svoje devastatorske aktivnosti i namješta posao privilegovanim kompanijama. Svima nama u Gusinju je dobro poznato da iza tog projekta stoje moćnici iz Podgorice, počev od bivšeg ministra u Vladi Crne Gore, koji se proslavio devastiranjem Budve i Boke Kotorske, pa je sada došao malo i do sjevera, ne bi li se i nama predstavio svojim štetnim projektima. Rijeka Grnčar je simbol naše Opštine i nju moramo ostaviti u amanet našim precima, onako kako su je naši preci ostavili nama – čistu, uređenu i zdravu, a ne devastiranu, mutnu i uništenu“, navode u saopštenju.

Podsjećaju da je Grnčar nekada imao uređen tok, koji je eksploatacijom izmješten i produbljen, a da je bio i glavno mrijestište brojnih vrsti ribe iz Plavskog jezera, Drine i Lima, dok je danas riblji fond te rijeke u potpunosti opustošen.

„Zbog svega navedenog, pozivamo Opštinu Gusinje da bez odlaganja obustavi navedene štetne poslove, a da javnosti ustupi Procjenu uticaja navedenog posla na zaštitu životne sredine i smjernice zaštite prirode, pribavljene od nadležne Agencije za zaštitu životne sredine i prirode, kao i sve druge nalaze stručnjaka koji su morali dati zeleno svijetlo ovakvom poslu. Ukoliko svih tih nalaza, analiza, procjena i smjernica nema, kao što je svima u Gusinju jasno da ih nema, Opština mora odmah obustaviti ovaj štetan projekat do pribavljanja svih Zakonom propisanih dokumenata, a tek onda otvoriti široku javnu raspravu sa građanima Gusinja“, zaključuje gusinjski odbor Građanskog pokreta URA.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније