Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

16. 06. 2020. 08:00   >>  08:11

LAŽNI POZIVI IZ INOSTRANSTVA

Boljević: Građani da budu obazrivi

Korisnici mobilnih mreža u Crnoj Gori prijavljivali su lažne pozive iz inostranstva koji su im značajno povećali račune za mobilne telefone. Vještak za telekomunikacije, inženjer Predrag Boljević, za Jutarnji program TVCG, saopštio je da je potrebno informisati građane, ali i da bi regulator odnosno Agencija za elektronske komunikacije trebalo operatorima da predloži blokadu takvih poziva.

 

"Ja sam među prvima dobio taj poziv i zamolio sam neke portale da se objavi ta informacija, da građani budu oprezni," naveo je on.

"Namjera je da građani kad vide propušten poziv, i iniciraju novi ka tom broju, što im umanjuje račun čak i za samo jedan sekund," rekao je Boljević.

"Odmah mi je bilo jasno da tu nešto nije bio u redu. Po pozivnom broju sam posumnjao, to je bio pozivni broj Gane2, kaže on..

On savjetuje da je bolje brisati takav broj broj da se ne desi da ga telefon pozove.

"Od kad je telefona ima i toga, kada određene manje zemlje okeanije, Kariba... dozvole da se na njihovoj teritoriji instalira određena oprema, koja služi za iniciranje dolaznog poziva prema tim zemljama,"kaže Boljević.

On ističe da postoji regulativa na svjetkom nivou, ali to ne može se pravno lako prepoznati, jer zašto neko ne bi smio pogriješiti.

"A tu se ide na radoznalost građana, ko je to ko me zove. Istog sekunda kada moj poziv stigne do te lokacije ta veza bude uspostavljena u međunarodnom saobraćaju, obračun se vrši na minut, dakle dovoljan je i sekund da se skine novac, i ta zemlja je u pozitivnom skoru," kaže on.

Iskreno se nadam da su građani to sami prepoznali, kaže Boljević.

"To nije preveliki gubitak za  same operatore, ali za građane jeste, jer vas sekund košta dva eura npr. iz Gane", kaže on.

Dakle treba informisati građane i spriječiti da se iniciraju povratni pozivi, a nacionalni regulator da operatorima predloži blokadu, naveo je on.

"Operator je adresa na koju se treba obratiti, ali i sama Agencija bi kao regulator morala da vodi računa na našem tržištu," kaže Boljević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније