Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar, objavila B.B. ]

16. 06. 2020. 11:27   >>  11:44 1

"ZAJEDNO ZA LGBT PRAVA"

Pozvali na hitno usvajanje zakona o istopolnim brakovima

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola hitno treba da bude usvojen, zaključeno je na sastanku predstavnika Koalicije "Zajedno za LGBT prava", koja će se u narednom periodu fokusirati na djelovanje u cilju smanjenja predrasuda i društvenog prihvatanja LGBTI osoba.

Predsjednik Upravnog odbora "Kvir Montenegra" Danijel Kalezić, kazao je da je Koalicija "Zajedno za LGBT prava” osnovana 2010. godine i da je na njenu desetogodišnjicu upućen poziv da Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola bude hitno usvojen.

"Koalicija će u narednom periodu biti brojnija i veća i baviće se svim pravima koja su važna za LGBTI osobe. Mi smo u posljednjih dest godina uradili mnogo i došli do toga da Crna Gora na Rainbow mapi bude svijetla tačka u odnosu na zakonske propise, strategije i zvanične politike. Međutim, ono gdje kaskamo je društvena prihvaćenost LGBT osoba", ukazao je Kalezić.

Zbog toga će se, kako je kazao, Koalicija u budućem radu fokusirati na djelovanje u cilju smanjenja predrasuda i društvenog prihvatanja LGBT osoba "uz zaokruživanje pravnog okvira i pravne jednakosti".

"Da bismo imali slobodu i da bi u realnom životu imali ono što je na papiru, svi zajedno moramo stvoriti uslove da sve LGBTI osobe mogu da izraze svoju seksualnu orjentaciju i rodni identitet, bez bilo kakvog straha", rekao je Kalezić.

Generalna direktorka Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević Marović, kazala je da je realizovana jedna petogodišnja strategija, a počela je realizacija druge.

"U zakonodavnom dijelu smo učinili puno. Zakon o zabrani diskriminacije je uvrstio zabranu diskriminacije osoba po osnovu seksualne orjentacije i, takođe, je zabranjena diskriminacija po osnovu promjene pola i diskriminacija interpolnih osoba i to je jedan od razloga što smo na evroropskoj mapi jako dobro kotirani", navela je Radošević Marović.

Očekuje, kako je rekla, da su se stekli uslovi i da je svijest pojedinih narodnih predstavnika u crnogorskoj Skupštini sazrela do demokratskog nivoa da će glasati za Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

"Potpuno je jasno da je u posljednjih deset godina značajno opao nivo otpora prema LGBT populaciji, ali predstoji još mnogo posla i izazova, pogotovo kada se govori o opštem prihvatanju crnogorske javnosti kada su LGBT osobe u pitanju", rekla je Radošević Marović.

Izvršni direktor Asocijacije "Spektra" Jovan Ulićević, kazao je da je ta NVO nova članica Koalicije, te da je veoma važno da se prepozna da LGBTI osobe pripadaju različitim grupama ljudi, da ih ima u svim slojevima društva i da na ovaj način mogu aktivno da djeluju u pravcu toga da životi svih imaju kvalitet koji oličava dostojanstvo i poštovanje.

"Ideja o društvu gdje smo svi jednaki je još uvijek daleka u ostvarenju, ali vjerujem da nije nemoguće. Svi mi u lančanoj reakciji doprinosimo da živimo u duštvu kakvo zamišljamo", rekao je Ulićević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније