Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

16. 06. 2020. 12:11 >> 12:15
1

U NIKŠIĆU

Otvorena laboratorija za potrebe poljoprivrednika

Nova biotehnološka laboratorija u kojoj će se raditi analize potrebne poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima u Crnoj Gori, otvorena je u IPC Tehnopolis u Nikšiću.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović je istakao da otvaranjem nove laboratorije, Vlada Crne Gore nastavlja da unapređuje servise neophodne za savremen razvoj poljoprivredne proizvodnje i prerađivačkog sektora.

Laboratoriju "Biolab Tehnopolis" opremilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz MIDAS 2 projekat koji Vlada realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom. Kroz projekat vrijednosti oko 130 hiljada eura, osim opremanja prostorija, nabavljena je savremena laboratorijska oprema za analizu mikroorganizama u hrani i analizu kvaliteta zemljišta koja će omogućiti kontrole bezbjednosti i kvaliteta tokom procesa proizvodnje i prerade, kao i gotovih proizvoda.

"Inovacije u oblasti poljoprivrede trebaju da budu garant održivosti projekata, a država će ih podržavati kroz novouspostavljeni Fond za podršku inovativnosti. Ovakav razvoj crnogorske poljoprivrede moguće je ostvariti ako razmotrimo radikalnije reformske programe i ako promijenimo način razmišljanja. Na primjer, površina poljoprivrednog zemljišta u Izraelu je skoro ista ili čak i manja nego u Crnoj Gori. Poljoprivredna proizvodnja u Izraelu je 54 puta veća nego u Crnoj Gori. Zašto je Izrael tako dobar u oblasti poljoprivrede? Ključ leži u primjeni nauke i tehnologije u razvoju poljoprivrede, kao tački prodora u dugom roku. Zbog toga, Crna Gora će svoje buduće napore u razvoju poljoprivrede fokusirati na primjenu nauke i tehnologije, što će omogućiti prodorni razvoj", poručio je Simović.

Podrška poljoprivrednicima iz sjevernog regiona

Vođa projekta MIDAS 2 Silvia Mauri iz Svjetske banke, koja se uključila putem video linka, istakla je da unaprijeđenje kapaciteta laboratorije u Tehnopolisu predstavlja podršku poljoprivrednicima iz sjeverozapadnog regiona Crne Gore.

"To je u suštini podrška agrobiznisu kroz pružanje obuke, tehničkih savjeta i kritičnih informacija za proizvodnju i unakrsnu usaglašenost propisa iz oblasti očuvanja životne sredine, javnog zdravlja i zdravlja životinja, kao i dobrobiti životinja. Ovakva podrška potrebna je crnogorskim proizvođačima, kako bi unaprijedili konkurentnost svojih proizvoda, ispunili standarde kvaliteta, pristupli tržištu Evropske unije, što je jedan od ciljeva MIDAS2", poručila je Mauri.

Laboratorija važna i za naučni rad

Izvršni direktor ITC Tehnopolisa Ratko Bataković kazao je da očekuje da će usluge laboratorije koristiti značajan broj poljoprivrednika, malih i srednjih preduzeća iz agro sektora, ali da će važna ciljna grupa biti akademska zajednica sa fokusom na mlade istraživače, kao i druge relevantne laboratorije u zemlji i regionu.

"Radićemo na spajanju akademskog i biznis sektora u cilju generisanja novih proizvoda i poboljšanja kvaliteta postojećih, ali i na implementaciji inovacija u poljoprivredi”, kazao je Bataković.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović je kazao da je ovo još jedan dokaz da partnerstvo državnih i lokalnih institucija daju sjajne rezultate u svim oblastima, kao i da je Tehnopolis postao respektabilno mjesto za razvoj novih ideja i projekata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније