Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 06. 2020. 13:18 >> 14:00
1

OBJAVLJEN KONKURS

U srednjim školama 9.000 mjesta, upis elektronski

Objavljen je konkurs za upis u srednje škole. Prijave za upis podnosiće od 29. juna do 3. jula, a novina je da će upis biti u potpunosti elektronski i to na platformi www.upisi.edu.me. To je danas saopštio ministar prosvjete Damir Šehović, naglasivši da će u Konkursu biti oko 9.000 mjesta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete Šehović je najavio i 11 novih smjerova u stručnim školama, potom filološka odjeljenja u čak 6 gimnazija, ali i čak 800 stipendija za sve đake koji se odluče za deficitarna zanimanja III stepena.

Kako je Šehović naglasio, đaci će, uz podršku svojih roditelja, kompletnu proceduru za upis u srednje škole sprovesti „na klik“.

"Neće čak biti potrebno ni da, u toku prijave, pribavljaju svjedočanstva niti diplome sa polaganja polumaturskih ispita, baš kao ni izvode iz knjige rođenih, niti jedan jedini dokument. Sve će biti rađeno potpuno elektronski i sve će se povlačiti iz postojećih baza podataka Ministarstva prosvjete i drugih organa", navodi se u saopštenju Ministartsva.

Ministar je dodao i da će, nakon početka e-upisa, djeca svakog dana moći da prate svoje mjesto na rang listi koja se bude objavljivala, ali i da elektronski povuku prijavu iz jedne škole i preusmjere je u drugu ukoliko se predomisle, ili pak vide da im pozicija na rang listi određene škole ili smjera nije dobra.

"Istaknuto je i da će upisni kriterijumi biti isti kao i prethodnih godina: opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole; uspjeh na polumaturskom ispitu; te uspjeh iz predmeta značajnih za pojedinu školu odnosno smjer. Boduju se i rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, te diploma Luča. Posebni kriterijumi su, baš kao i prethodnih godina, propisani za specijalistička odjeljenja gimnazija", navodi se u saopštenju.

"Ukupan broj mjesta na ovom konkursu za upis u srednje škole je oko 9.000, dok je ukupan broj polumaturanata nešto oko 7.000. Dakle, biće više nego dovoljno mjesta“, kazao je Šehović.

I broj mjesta po opštinama pojedinačno, kako je naglasio, je veći od broja polumaturanata.

"Tako, na primjer, u Podgorici osnovnu školu završava 2138 učenika, a broj upisnih mjesta u konkursu je oko 2600. U Nikšiću osnovnu školu završava 783 učenika, a broj upisnih mjesta je preko 1000. U Pljevljima 282 učenika završava osnovnu školu, a broj mjesta 378. U Baru su 532 upisna mjesta za 484 učenika koja završavaju osnovnu školu. U Beranama je Konkursom predviđeno 588 mjesta, a broj osnovaca IX razreda je 313. Broj učenika koji završavaju osnovnu školu u Bijelom Polju je 547, u Konkursu su 644 upisna mjesta", kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Šehović je najavio i da će učenici i od septembra moći ponovo da se obrazuju u dualnom obliku obrazovanja.

„Planirano je da u dualnom sistemu od septembra bude oko 800 đaka kod preko 200 poslodavaca“, kazao je.

Ministar je dodao i da će biti dodijeljeno skoro 800 stipendija za đake koji se opredijele za neko od deficitarnih zanimanja III stepena, i to u 29 škola iz 17 opština.

Direktor mješovite škole u Golubovcima Zoran Klikovac kazao je da je ta škola prve đake primila prošlog septembra.

„Volim da kažem da smo koja koristi najbolje tekovine tradicionalnog obrazovanja, ali u velikoj mjeri i digitalne tehnologije, savremenu opremu, kabinete i sve druge mogućnosti za pripremanje naših đaka za tržište rada. Dakle, u našoj školi đake čeka kvalitetan kadar i ozbiljna obrazovna ponuda, ali i u svim drugim srednjim stručnim školama. Što se tiče e-upisa, prostora za brigu nema. I naša i sve druge škole biće na raspolaganju za svaku vrtu pomoći. Vjerujte nama, a mi ćemo vam pomoći da kvalitetno prođete kroz jedan od najljepših perioda odrastanja“, kazao je Klikovac.

Direktor beranske gimnazije Sreten Lutovac izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo prosvjete ove godine omogućilo elektronski upis u prvi razred srednjih škola.

"Na taj način je značajno olakšana procedura upisa, kako učenicima i njihovim roditeljima, tako i školama. Iako sam uvjeren da će sama procedura upisa proteći bez problema, želim da naglasim da ćemo u školama biti spremni da pružimo podršku učenicima i njihovim roditeljima, ukoliko se pojave bilo kakve poteškoće prilikom podnošenja elektronske prijave za upis. Kada je riječ o gimnazijskom obrazovanju, ono pruža odlične mogućnosti, a u pojedinim gimnazijama će ove godine biti formirana i specijalistička odjeljenja, te će tako biti data mogućnost svim onim učenicima koji imaju posebne afinitete prema prirodnim, odnosno društvenim naukama”, kazao je Lutovac.

Gimnazije i stručne škole imaće nove smjerove.

Od septembra je planirano da u podgoričkoj gimnaziji budu odjeljenja matematičke gimnazije, filološke gimnazije, te dvojezična i sportska odjeljenja. U nikšićkoj gimnaziji biće i filološko i matematičko odjeljenje kao i odjeljenje sportske gimnazije. Takođe, u cetinjskoj, danilovgradskoj, barskoj i kotorskoj gimnaziji planirano je filološko odjeljenje.

U stručnom obrazovanju za narednu školsku godinu je urađeno 11 inoviranih, modularizovanih obrazovnih programa iz različitih oblasti.

"Građevinska škola u Podgorici će tako moći da ponudi učenicima obrazovne programe Tehničar za dekorisanje i aranžiranje prostora i Tehničar za arhitekturu i dizajn enterijera, te Tehničar za geodeziju, Tehničar obrade drveta, Operater obrade drveta. Osavremenjeni su programi Farmaceutski i Fizioterapeutski tehničar. Programi su pripremljeni uz podršku IPA projekta. Stručna škola u Baru, pored postojećih, ponudiće učenicima i program Kozmetičar. U Srednjoj  stručnoj školi u Bijelom Polju učenici će ove godine moći da se obrazuju po programu Farmaceutski tehničar. U Školi 'Ivan Uskoković' od ove školske godine biće u primjeni obrazovni programi Tehničar automehatronike i Automehaničar. U Srednjoj stručnoj školi u Golubovcima planira se formiranje odjeljenja Veterinarski tehničar", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније