Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

16. 06. 2020. 16:53   >>  16:49

SIMOVIĆ U NIKŠIĆU

Za bolji kvalitet mlijeka dato blizu 170.000 eura

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović danas je prilikom radne posjete Nikšiću, predstavio rezutate još jednog javnog poziva za dodjelu bespovratne podrške poljoprivrednim proizvođačima, a riječ je o podršci za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka u iznosu od 50 do 80 odsto investicije, a koju je kroz javni poziv ostvarilo 172 farmera iz svih krajeva Crne Gore.

Javni poziv za unapređenje kvaliteta mlijeka predstavljen je danas na uzornom gazdinstvu Jović u Rastovcu u Gornjem Polju, koje je jedan od korisnika ove mjere.

Cilj podrške za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, kako je kazao Simović, je da se kroz nabavku opreme za mužu i hlađenje mlijeka olakšaju svakodnevni poslovi proizvođačima, unaprijedi kvalitet i zdravstvena bezbjednost.

"Higijena muže ima direktan uticaj na kvalitet mlijeka, a samim tim i na kvalitet finalnog proizvoda. Podsjetiću vas da se taj kvalitet dodatno nagrađuje i kroz mjeru podrške razvoju tržišne proizvodnje mlijeka gdje se pored osnovne premije od 6 centi dodatnih 4 centi daje za ono mlijeko koje je u skladu sa EU standardima", kazao je Simović, dodajući da nijesu zaboravljeni ni brojni poljoprivrednici koji prerađuju mlijeko na gazdinstvu, jer i oni dobijaju po 6 centi po litru prerađenog mlijeka.

"U sistemu podrške za preradu na gazdinstvu u 2017. kada smo uveli ovu mjeru bilo je 278 gazdinstava, a na kraju prošle godine 1.534 što pokazuje da je ova mjera kreirana uz puno uvažavanje realnih potreba naših poljoprivrednika", kazao je Simović.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva, samo u Nikšiću je registrovan 121 korisnik kome je u prošloj godini isplaćeno 260.000 eura premija za preko četiri miliona litara prerađenog mlijeka.

Kroz javni poziv za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka ukupno je investirano 169 hiljada eura, a podrška Ministarstva iznosi oko 102 hiljade, a podršku je dobilo 59 odsto korisnika sa sjevera, 39 iz centralnog regiona, a dva odsto sa primorja. Najveći broj korisnika - 41 je iz opštine Nikšić.

Kako se naglašava, kroz ovu mjeru u prethodne četiri godine, 853 korisnika nabavilo je oko 900 komada opreme. Ukupne investicije iznosile su 877 hiljada eura, uz bespovratnu podršku od 552 hiljade eura. Proizvođači iz Nikšića su u tom periodu nabavili su 40 laktofriza i 145 muzilica.

Simović je istakao da razvoj i unapređenje kvaliteta u sektoru mljekarstva ilustruje i rast količina mlijeka u sistemu podrške sa oko 30 miliona litara 2017, na skoro 60 miliona u prošloj godini.

On je naveo da su u prethodne tri godine isplaćene premije za ukupno 140 miliona litara mlijeka, a da će sa tekućom godinom podrškom biti obuhvaćeno preko 200 miliona litara.

U nastavku radne posjete Nikšiću, Simović je, zajedno sa saradnicima i predstavnicima lokalne uprave na čelu sa Veselinom Grbovićem, obišao više lokalnih putnih pravaca asfaltiranih kroz Projekat razvoja ruralnih područja, koji Vlada realizuje u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Obišao je putne pravce Trubjela – Rudine – Kamensko i Jabuke – Brestice.

"Novi vodovodi i novi asfaltni putevi su neophodni poljoprivrednicima i donose novi kvalitet života našim selima", poručio je Simović.

Kako je saopšteno, Vlada u saradnji sa lokalnom upravom u protekle četiri godine izgradila je više od 63 kilometra asfaltnih seoskih puteva. U tom periodu, na području opštine Nikšić izgrađeno je 212 km vodovodne mreže, za 490 domaćinstava i 2.000 korisnika, zatim 22 vodne akumulacije i 10 bistijerni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније