Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

17. 06. 2020. 07:21 >> 07:18
3

HRAPOVIĆ PREDLAŽE

Trinaestojulska nagrada za IJZ

Ministar zdravlja Kenan Hrapović, saznaje Pobjeda, predložiće da Institut za javno zdravlje ove godine dobije najveće državno priznanje – Trinaestojulsku nagradu.

"Institut za javno zdravlje je svo akumulirano znanje pretočio u fantastičan poduhvat očuvanja zdravlja i života građana Crne Gore. Njegova veličanstvena uloga u vođenju epidemije SARS-CoV-2 je proizvod višedecenijskog iskustva i postepeno i brižljivo biranog kadra", istakao je, pored ostalog, ministar Hrapović u obrazloženju svog prjedloga.

U dokumentu, u koji je Pobjeda imala uvid, on naglašava i da „nije iznenađenje što je Institut za javno zdravlje Crne Gore 31. decembar 2019. godine, kada je Narodna Republika Kina prijavila Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji grupisanje slučajeva atipične pneumonije sa zajedničkom epidemiološkom karakteristikom u gradu Vuhan, dočekao spreman, naoružan znanjem, uhodanošću sistema, rutinskom primjenom pravila i standarda“.

"Iskazani profesionalizam u pripremi za kriznu situaciju, mudar menadžment koji nije dozvolio da virus upravlja nama, već da mi upravljamo njime, bacio je novo svijetlo na funkcionisanje crnogorskog zdravstvenog sistema i uvrstio ga među najspremnije u Evropi i svijetu. Zato Institut za javno zdravlje zaslužuje Trinaestojulsku nagradu kao spomenik na dane učenja koje je poslužilo svrsi spašavanja zdravlja i života ljudi", obrazložio je ministar zdravlja.

Poručio je da Institut „stoji kao primjer ostalim institucijama i organizacijama u državi kako se stručno i profesionalno realizuju planirane aktivnosti i strateški dugoročno orjentisano donose planovi zahvaljujući, prije svega, sopstvenom znanju i naučnim dostignućima zaposlenih“.

U opširnom obrazloženju Hrapović je podsjetio i na istorijat Instituta, posebno ističući naučno-istraživačku i nastavnu djelatnost.

Istakao je i da u Institutu posebnu pažnju posvećuju njegovanju sopstvenog kadra spremnog da preuzme odgovornost u borbi sa ozbiljnim izazovima.

Podsjetio je i da je Vlada Crne Gore, u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Mrežom za Jugoistočnu Evropu, podržala nominaciju Instituta u Razvojni zdravstveni centar za nezarazne bolesti Mreže za Jugoistočnu Evropu.

Naglasio je i da je od 27. do 31. maja 2019. godine Svjetska zdravstvena organizacija organizovala u našoj zemlji „misiju za Zajedničku eksternu evaluaciju u okviru koje je indikator sistema nadzora Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje ocijenjen najvećom ocjenom – pet“.

"Da je ova petica bila u potpunosti zaslužena, pokazao je Institut za javno zdravlje samo nekoliko mjeseci kasnije na djelu, u praksi, dokazujući da uloženi trud u podizanje svijesti o značaju preventivnih aktivnosti na suzbijanju zaraznih bolesti nije bio uzaludan. Naprotiv", napisao je, pored ostalog, ministar Hrapović.

Institut za javno zdravlje rukovodio je planom zaštite od širenja korona virusa u našoj zemlji, davao preporuke Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti koje mjere, kada i u kom obimu treba preduzimati – a rezultat je bio izvanredan.

Crna Gora bila je posljednja zemlja u Evropi u kojoj je registrovan prvi slučaj korona virusa 17. marta, ali i prva država – korona fri na našem kontinentu – nakon što od 24. maja nije bilo inficiranih.

Poslije otvaranja granica sa nekim državama, među kojima je i susjedna Bosna i Hercegovina, korona virus je opet registrovan u našoj zemlji. Utvrđeno je da je državljanin BiH koji je u Crnu Goru ušao 10. juna i boravio u Herceg Novom inficiran, a u ponedjeljak 15. juna test je bio pozitivan i Budvaninu koji je nekoliko dana ranije boravio u BiH.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније