Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

17. 06. 2020. 07:28 >> 07:27
8

DŽOMIĆ PORUČIO

Ne živi se od prijetnji starješine policije

U ozbiljnoj državi se ne živi od prijetnji starješine policije, nego od pažljive primjene zakona u interesu svakog građanina, poručio je za Dan koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić, pošto je direktor Uprave policije (UP) Veselin Veljović juče izjavio da policija više neće obezbjeđivati javna okupljanja na kojima se nalazi više od 200 osoba.

 

"Uočavam da mnogi ne znaju ili neće da znaju da su Ustav i zakoni Crne Gore iznad naredbe Ministarstva zdravlja. Ta neustavna i nezakonita naredba je izdignuta u rang nadustavnog akta od koga ne samo da nema djelotvorne, nego nema gotovo nikakve pravne zaštite", kazao je on.

Džomić dodaje da je, prema ocjeni ozbiljnih pravnika, naredba Ministarstva zdravlja nezakonita, jer javnih okupljanja u vrijeme zaraze ili ima ili nema, "a ne može da ih malo ima, a malo više da ih nema. Ili da ih ima ovoliko ili onoliko“.

"Nema velike razlike u zarazi između 200 ili 300 ili 400 lica, ako se zna da jedan zaraženi ostvari više desetina različitih kontakata, a da od njih zarazi oko 15 lica. Nije u pitanju zdravstvena, nego politička mjera. Zašto se ne štiti i tih 200 ljudi ako postoji opasnost i ko je taj koji procjenjuje čijih 200 života nije bitno? Ovo ni je ništa dru go do nepravnički rukopis političkih ljekara", ocijenio je on.

Džomić naglašava da je i Zakon o javnim okupljanjima iznad naredbe koja je, kako dodaje, u direktnoj suprotnosti sa zakonskim odredbama.

"Uprava policije je dužna da odobri svako uredno prijavljeno javno okupljanje i da ga obezbjeđuje u punom kapacitetu. Ili, možda učesnici mirnih litija, među kojima je puno djece i omladine, nisu predmet zaštite Uprave policije", poručio je on.

Veljović je juče s tviter naloga UP poručio da neće obezbjeđivati skupove na kojima se krši mjera NKT-a skupova od 200 ljudi, te da će u slučajevima kršenja m jere, policija „preduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti da se procesuiraju sva odgovorna lica“.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније