Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

17. 06. 2020. 08:45 >> 08:44

DAMJANOVIĆ O PROJEKTU

Park da osnaži druge privredne grane

Ministarka nauke Sanja Damjanović saopštila je da je cilj Naučno-tehnološkog parka (NTP), čija je gradnja počela juče, da postane generator razvoja kompanija IT sektora, jer Crna Gora ima veliki potencijal.

 

Damjanović je u Jutarnjem programu TVCG rekla da će Crna Gora, izgradnjom Naučno-tehnološkog parka, što je planirano za kraj naredne godine, dobija značajna infrastrukturu koja će biti podstrek za razvoj inovativne privrede u našoj zemlji.

Riječ je, kaže, o investiciji koja je vrijedna više od 12 miliona eura.

"Planirano je da sve bude završeno do kraja naredne godine", rekla je Damjanović.

Navodi da će da podstaknu razvoj kompanija uglavnom iz IT sektora.

"Vjerujem da to možemo, jer imamo veliki potencijal u Crnoj Gori, imamo mlade ljude, inovativnu zajednicu sa kojom smo u kontaktu. Vrlo često ih konsultujemo kada razvijamo naše politike. Želimo da napravimo jedan ambijent kako od ideje doći do komercijalizacije, kako podržati startapove, kako njih uvezati sa biznisima. To će biti osovina koja će da privuče biznis sektor", navodi Damjanović.

Naročito je istakla lokaciju parka, koji će se nalaziti u kampusu Univerziteta Crne Gore (UCG).

"Želimo da podstaknemo vezu između akademskog i biznis sektora. IT sektor je generator inovativnog razvoja Crne Gore. Zašto nam je potreban park? Ne samo da bi od IT sektora napravili novu privrednu granu, nego taj IT sektor da koristimo za podsticaj naših tradicionalno jakih grana industrije, tu su turizam, poljoprivreda, energija, zdravstveni turizam. Cilj nam je da od IT sektora napravimo novu privrednu granu, i osnažimo naše tradicionalno jake grane", rekla je Damjanović.

Da bi park bio uspješan, navodi ona, nije dovoljno samo ulaganje države, već i biznis sektora.

"Juče smo dobili podršku Crnogorskog Telekoma, koji je orjentisan na tehnologije i inovacije. Ta podrška je podrška za opremanje NTP u vrijednosti od milion i po eura", istakla je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније