Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 06. 2020. 11:40 >> 11:38
2

ČETIRI NVO

"Činjenice nijesu na strani Vlade"

NVO Institut alternativa (IA), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CGO) i Media Centar saopštili su da činjenice u slučaju Budve nijesu na strani Vlade.

 

Ove četiri nevladine organizacije oglasile su se juče povodom dešavanja u Budvi, osuđujući upad jedinica policije u zgradu Opštine Budva.

Na to im je odgovorila Vlada Crne Gore, navodeći da bi navedene NVO trebalo da prozovu izgrednike koji su izazvali nerede u Budvi

"Činjenice u slučaju Budve nijesu na strani Vlade, a vrijedi na njih podsjetiti jer upravo to Vlada pokušava zamaskirati. Naime, Upravna inspekcija je nezakonitim postupanjem naložila radnje izvan opsega svojih nadležnosti, a onda je to izvršavala uz asistenciju ogromnog broja policajaca. Cijela Crna Gora, ali i šira zainteresovana javnost, vidjela je kako je ta asistencija izgledala. Savjet za građansku kontrolu rada policije je već utvrdio zloupotrebe i prekoračenja sile u postupanju policije", navode iz četiri NVO.

Ono što u razvijenim demokratskim državama rješavaju sudovi, kako su istakli, "kod nas su pokušali rješavati nenadležni organi kojima rukovode lica sa očiglednim partijskim interesom u cijeloj stvari".

"Druge aspekte neozbiljnog ali prijetećeg reagovanja Vlade nećemo komentarisati jer ono takvo predstavlja najbolju potvrdu svih naših navoda, ali i zabrinutosti što je javni interes marginalizovan selektivnom primjenom zakona, snažnim partijskim uticajem i namjernim dizanjem tenzija u već uzavrelom društveno-političkom ambijentu u Crnoj Gori. Uostalom, reagovanje ambasadorki UK i SAD, kao i portparolke EK je diplomatskim jezikom snažno upozorenje na iste ove stvari a mi pozivamo Vladu Crne Gore da ne odgovara na to onako kako je nama odgovorila, da poštuje zakon i da nas prestane kočiti na putu ka EU", ističe se u saopštenju koje potpisuju Milka Tadić Mijović, predsjednica CIN CG, Goran Đurović - direktor Media centra, Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO i Stevo Muk, predsjednik UO IA.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније