Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

20. 06. 2020. 14:55 >> 14:51
1

FORUM "PITAJ MINISTRA"

Država poboljšava uslove za studente

Ministarstvo prosvjete je pokazalo odgovoran odnos prema studentskoj populaciji i ozbiljno radilo na unapređenju svih nivoa, s akcentom na oblast visokog obrazovanja, ocijenio je ministar Damir Šehović. Ministarka nauke Sanja Damjanović poručila je da resor na čijem je čelu prepoznaje značaj mladih ljudi, posebno visokokvalifikovanih.

Damjanović i Šehović učestvovali su u forumu "Pitaj ministra", koji se treći put organizuje u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija, a koji je, usljed epidemijske situacije, organizovan virtuelno.

Zainteresovani su putem @me4eu društvenih mreža postavljali pitanja ministrima prosvjete i nauke, koji su u video formi odgovorili na pitanja.

Ministar je, govoreći o Programu stručnog osposobljavanja svršenih visokoškolaca, podsjetio da je polovina po završetku programa nastavilo svoj radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.

"Upravo razumijevajući njegovu važnost, u Ministarstvu prosvjete ćemo ozbiljno raditi na unaprijeđenju postojećeg programa", kazao je Šehović, saopšteno je iz Genaralnopg sekretarijata Vlade.

Govoreći o širenju smještajnih kapaciteta za studente, on je podsjetio na univerzitetski kompleks u Beranama, u koji je država uložila oko 3,5 miliona eura, u kojem može boraviti više od 200 studenata.

"Prethodnih godina obuhvat u studentskim domovima u Podgorici i Nikšiću povećan je za 700 mjesta, zahvaljujući projektima koji su realizovani po principu privatno-javnog partnerstva, dok će ove godine 400 hiljada biti uloženo u temeljnu rekonstrukciju doma učenika u Baru", kazao je Šehović.

Odgovarajući na pitanje o pomoći studentima u vrijeme epidemije, Šehović je rekao da su oko pet hiljada studenata koji koriste uslugu smještaja i ishrane u studentskim domovima u junskom ispitnom roku oslobođeni te vrste troška.

"Vjerujem da je dobra potvrda odgovornog odnosa prema studentima u ovoj specifičnoj situaciji to što smo za sve studente koji studiraju u Srbiji organizovali besplatan prevoz kako bi mogli uredno da pohađaju i prisustvuju ispitnim rokovima", rekao je ministar.

On je najavio da će se pratiti razvoj epidemiološke situacije i u skladu sa tim razmišljati da li ima načina da se još nekim odlukama olakša funksionisanje studenata u ovim izazovnim vremenima.

Damjanović je odgovarala na pitanja o školarinama i doktorskim stipendijama, kriterijumima za atraktivne stipendije i nedostacima doktorskih studija na određenim fakultetima.

"Na početku ovog mandata usvojili smo strategiju u kojoj prvi stub ističe značaj ljudskih kapaciteta i istraživanja", rekla je Damjanović.

Prema njenim riječima, programima Ministarstva nauke sprovodi se veliki broj instrumenata i u svim je fokus na mlade ljude.

"Mogu s ponosom da kažem da smo u posljednje dvije i po godine uspjeli da zaposlimo čak 170 mladih visokokvalifikovanih ljudi od kojih su oko 40 doktorandi“, rekla je Damjanović.

Damjanović je kazala da Ministarstvo nauke nije odgovorno niti ima ingerenciju kad su u pitanju školarine, ali da su, vidjevši to kao veliku barijeru u sistemu, pokrenuli program za atraktivne evropske stipendije.

"Pošto se radi o ograničenim sredstvima i naši svi instrumenti insistiraju na konkurenciji i izvrsnosti, morali smo da uvedemo određene minimalne kriterijume, a to je prosjek osam na osnovnim i specijalističkim studijama", rekla je Damjanović.

Odgovarajući na pitanja, ona je kazala da taj kriterijum ne može biti niži.

"Mislimo da je taj prosjek neki minimum. Ministarstvo im ne zatvara put i drugim ljudima koji su zainteresovani da se bave istraživanjem, jer imamo veliki broj instrumenata podrške, kao što su naučno-istraživački projekti, inovativni grantovi, centri izvrsnosti i u svim projektima su opredijeljena dodatna sredstva ukoliko se zaposle mladi ljudi", rekla je Damjanović.

Povodom nedostatka doktorskih studija na određenim fakultetima, konkretno psihologiji, ona je rekla da je odgovor na ovo pitanje bolje potražiti na fakultetima i univerzitetima.

"Pretpostavljam da se radi o tome da nijesu obezbijeđeni svi uslovi za doktorske studije.
Ministarstvo nauke stalno propagira, kako bi se i ovaj problem prevazišao, mogućnost korišćenja takozvalnog dualnog PhD-ja", rekla je Damjanović.

Ona je poručila da fakulteti, dekani fakulteta i univerziteti treba da uspostave takav program.

"To znači da da bi u tom slučaju studenti, pa i psihologije, mogli istraživanje da obavljaju u Crnoj Gori, a sve ono što nedostaje u Crnoj Gori moglo bi se nadomjestiti na drugom fakultetu, univerzitetu sa kojim se ugovara dualni PhD", pojasnila je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније