Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Dragana Šćepanović ]

21. 06. 2020. 16:28   >>  21:20 1

U MOJKOVCU

Plastenike i opremu dobilo 180 uzgajivača povrća

Agrobudžet Opštine Mojkovac je nikad veći, 141 hiljadu eura. Taj novac ove godine upotrijebljen je za projekat "Sadimo za naše dobro, da nas hrani naša zemlja". Plastenike i opremu za njih dobilo je 180 poljoprivrednih proizvođača, a njih 220 sjemenski krompir, luk i sjemena za druge kulture.


Dvadesetosmogodišnji Ilija Stanić, student Poljoprivrednog fakulteta, ističe da ima još dva ispita do kraja studija, te da mu najbolja praksa na imanju predaka gdje uzgaja raznovrsne culture.

“Ove godine imam 13 ari pod crnim lukom, 7,5 ari pod jagodom, 5,5 ari pod krompirom, dva ara pod cveklom i šargarepom, a u svom uljaniku imam oko 15-ak pčelinjih zajednica“, kazao je Ilija.

On je kroz projekat mojkovačke opštine “Sadimo za naše dobro, da nas hrani naša zemlja” dobio sjeme za luk i ističe da sa prodajim trenutno problema nema.

“Zato što držim do kvaliteta i mušterije to prepoznaju, što se tiče jagode da imam tri put više količine opet ne bih stigao da isporučim svim kupcima koji su zainteresovani“, dodao je Ilija.

U mojkovačkoj opštini Ilija i još oko 400 proizvođača je dobilo podršku za proširenje proizvodnje. Iz lokalne uprave ističu da je mjera za sada urodila plodom od prošlogodinjih oko 5 hektara pod krompirom ove godine je 27 hektara novih zasada pod tom kulturom.

“Ja sam siguran da će se tu proizvesti pristojne količine tržišnih viškova i da će to biti dodatan izvor prihoda za te porodice. I ako naši poljoprivredni proizvođači budu imali tržišne viškove, mi ćemo u saradnji sa Privrednom komorom i trgovinskim lancima u našoj državi sigurno otkupiti sve tržišne viškove po cijenama koje budu aktuelne na dan prodaje“, kazao je Darko Fuštić - Agrobiznis centar MOjkovac.

Naredne sedmice će stručne službe obilaziti domaćinstva koja su dobila smjemena - njih oko 220, i 180 koji su bobili plastenike sa opremom i davaće savjete i preporuke o proizvodnji i prihrani bilja. Slične informacije mogu naći na Fejsbuk stranici Agrobiznis centar Mojkovac.

Dragana Šćepanović Vlahović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније