Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

(Mina, rtcg.me) [ Objavila: J.B.Č. ]

21. 06. 2020. 19:12   >>  13. 07. 2020. 16:49 35

AMFILOHIJE PORUČIO

"Laž je da crkva manipuliše"

U više crnogorskih gradova i večeras se održavaju molebani i litije, u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojen krajem prethodne godine. Iz mitropolije crnogorsko primorske (MCP), poručili su da litije nijesu politička okupljanja i da nemaju politički uticaj. Na večerašnjoj litiji u Podgorici istaknuto je da nijedna partija nema pravo da prisvaja litije. Crkva se, kako kažu, ne bavi politikom, već samo traži da se poštuju Ustavom zagarantovana prava.

Podgorica

Mitropolit crnogorsko primorski, Amfilohije, poručio je da se jedini zahtjev crkve odnosi na Zakon o slobodi vjeroispovjesti, odnosno na sporne članove za koje kaže da su neustavni.

Prema njegovim riječima, Mitropolija želi dijalog i spremna je za njega. On navodi i da slične poruke, o nužnosti dijaloga između države i crkve, stižu iz Evropske Unije, ali i Sjedinjenih Američkih država.

Sa litije je poručeno i da je SPC priznala nezavisnot i državnost Crne Gore, ubrzo nakon što su građani na referendumu 2006. godine, glasali za obnovu nezavisnosti, čime su kako ističu, dokazali da nijesu negatori crnogorske države.

Amfilohije je večeras okupljenima nakon litije u Podgorici i kazao da je jedini zahtjev već mjesecima mjesecima da se ukloni bezakonje kojim je oskrnavljeno dostojanstvo Crne Gore, dostojanstvo Skupštine Crne Gore i ovoga naroda.

"Ove optužbe koje ste čuli protiv nas neprekidino se ponavaljaju, nažalost od najuticajnijih ljudi, možemo ih pomenuti- predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, danas vidim i direktor policije Veselin Veljović. Oni proglašavaju da ste vi izmanipulisani od crkve... druge laži i besmislice", kazao je Amfilohije prenosi Antena M.

On je izrazio poštovanje prema policiji i dodao da, kako je kazao, oni moraju da izvršavaju te naredbe.

"Oni koji su rušili konak kod Ulcinja, plakali su policajci poslije kod mene", rekao je Amfilohije. Nijesu krivi ni oni koji su u Budvi lomili noge braći nego oni koji su im naredili da vrše takav zločin. Ko je taj bezuman u Crnoj Gori da glasa za onoga koji bezakonje proglašava za zakon", kazao je Amfilohije.

Pljevlja

Poslije molebana u crkvi svet Petke u Pljevljima je večeras održana litija nakon koje se vjernicima obratio otac Gojko Perović, rektor cetinjske Bogoslovije.

Perović je kazao ia da je crkva od Vlade umjesto odgovor na prigovore upućene na Zakon o slobodi vjeroispovjesti dobila drugi odgovor u vidu namjere da se progna sveštenik iz Pljevalja Saša Janjić.

Perović je ponovio da Zakon o slobodi vjeroispovjesti loš i da ne može da se primjenjuje te da polovinu građana stavlja u drugi red.

Na kraju obraćanja Perović je okupljene zamolio da se mirno raziđu što su i učinili.

Nikšić

U Nikšiću policija ne obezbjeđuje skup, niti reguliše saobraćaj.

Protojerej Miodrag Todorović je, nakon molebna u Sabornom hramu, rekao okupljenima da je svetost najveća mjera ljudskog dostojanstva, jer je u čovjeku sila božijeg dostojanstva.

"Zato mi ne damo svetinje, jer ako nemamo svetinje, onda nemamo sile koja nas osvjećuje, nemamo svetitelje", kazao je Todorović.

On je dodao da u suprotnom postaje se divlji narod.

"Zato smo mi ovdje u ime dobra, u ime svakog čovjeka, u ime čitave vaseljene. Da smo na putu dobra i zdravlja potvrđuje večeras i oko 50 ljekara, koji su prvi put organizovano sabrali da potvrde da se ovdje o dobru", poručio je Todorović.

On je pozvao okupljene da tokom litije budu ispoštovane preporučene zdravstvene mjere i da bude držana distanca tokom molitvenog hoda gradskim ulicama.

U ime okupljenih ljekara na molebanu, doktor stomatologije Ana Đurković, podsjetila je na riječi pjesnika i vladike Petra Petrovića Njegoša da "Nove nužde rađaju nove sile" i kazala da im ta poruka ne dozvoljava da klonu duhom pred bilo kojim iskušenjem i nevoljom.

Moleban u Podgorici počeo je u 19 sati, a litija u 20 sati ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja.

Berane

"Krsni hod u gradu na Limu je krenuo u 19 sati od Sabornog hrama svetog Simeona mirotočivog do manastira Đurđevi stupovi gdje je služen moleban za zaštitu svetinja eparhija SPC u Crnoj Gori i bratsku slogu. Prisutnima se obratio arhijerejski namjesnik Beranski protojerej stavrofor Dragan Ristić. Pred sjedištem eparhije budimljansko-nikšićke održan je prigodan kulturni program. Nakon molitvenog hoda i molebana vjerni narod se razišao u miru", navodi se u saopštenju MCP.

Danilovgrad

Paroh podgorički protojerej Predrag Šćepanović predvodio je litiju, koja je ulicama Danilovgrada prošla nakon molebana u crkvi Svete Tekle. Kkao navode iz MCP vjernicima Danilovgrađana otac Predrag je rekao da poštuju ovu zemlju, vole je, ali da je apostolska zapovijest da se treba većma pokoravati Bogu nego ljudima.

“Neka prijete, neka nas progone, poručujem im da ih volimo i da smo braća. Crna Gora je zemlja Svetog Vasilija i Svetog Arsenija koje čuvate vi Bjelopavlići, i to neka vam služi na čast. Mi drugoga puta nemamo”, rekao je Šćepanović.

Prethodno je iz Mitropolije crnogorsko primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori najavljeno da će se molebani i litije  održati u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Baru, Herceg Novom, Kotoru, Žabljaku, Danilovgradu, Pljevljima, Beranama i Bijelom Polju.

 

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније