Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

23. 06. 2020. 11:12 >> 11:42

ZA OSOBE SA OŠTEĆENIM VIDOM

Objavljeno preko 100 Audio poezija na internetu

Navršava se tačno dva mjeseca od pokretanja projekta ''Audio poezija''. Riječ je o prilagođavanju poezije u audio formatu, koja je prvenstveno namijenjena osobama oštećenog vida. Iz Saveza slijepih su kazali da su danas kreirali i objavili preko 100 audio fajlova sa poetskim sadržajima.

''Još jedan razlog za pokretanje ove značajne aktivnosti, bila je želja da učinimo dostupnim više poezije i poetskih djela, koja se inače u manjem obimu prilagođavaju potrebama osoba oštećenog vida. Biblioteke za slijepe u zemlji i regionu, veoma malo poezije objavljuju u pristupačnim formatima i uglavnom su fokusirane na prozne sadržaje, romane i druge oblike izražavanja putem pisane riječi'', saopštili su iz Saveza slijepih Crne Gore.

Navode da im je namjera da animiraju mlade, manje afirmisane pjesnike i pjesnikinje, da u njihovom modernom i dobro opremljenom studiju, snime svoje pjesme u audio formatu.

''Podsjećamo da pjesnici, odnosno pjesnikinje mogu izabrati da sami čitaju svoje pjesme ili da neko iz našeg studija čita njihove zapise. Muzičku podlogu za svoje pjesme, mogu izabrati pjesnici, a ukoliko to ne žele, biraju je zaposleni koji rade na projektu „Audio poezija“. Potom slijedi postavljanje i promocija snimljenih materijala na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, a objavljujemo i video zapise na Youtube kanalu. Zatim, priređenu audio poeziju emitujemo i putem radio talasa Internet radija “Feniks” i objavljujemo ih povremeno u audio časopisu Saveza, “Zvučna revija”'', saopšteno je iz Saveza.

Kako kažu, posredstvom ove aktivnosti Saveza, odnosno izradom i objavljivanjem audio-vizuelnih poetskih priloga na internetu, pjesnici i pjesnikinje se afirmišu, a ujedno će to biti kanal preko kojeg nudimo prodaju njihovih zbirki poezije.

''S ponosom možemo istaći da smo do danas kreirali i objavili preko 100 audio fajlova sa poetskim sadržajima, a takođe smo potpisali i memorandume o saradnji sa: Ratkovićevim večerima poezije iz Bijelog Polja, Forumom mladih pisaca KIC-a iz Podgorice i Književnim klubom JU Zahumlja “Poenta poetika” iz Nikšića'', kazali su iz Saveza slijepih Crne Gore.

Njihova očekivanja su da će se i u buduće naši pjesnici i pjesnikinje interesovati i priključivati realizaciji ove aktivnosti, te da će se Audio poezija dalje razvijati i obogaćivati i biti u službi svih ljubitelja poezije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније