Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

23. 06. 2020. 12:57 >> 12:58

ZZZCG I PROSVJETA

Izrađen informator „Kuda nakon osnovne škole“

Zavod za zapošljavanje Crne Gore je, uz podršku institucija iz prosvjete, objavio informator „Kuda nakon osnovne škole“ namijenjen učenicima završnog razreda osnovne škole. Informator je još jedan vid usmjerenja i pomoći svršenim osnovcima, kako bi načinili pravi izbor kada je riječ o srednjim školama.

Iz Ministarstva prosvjete su napomenuli da je konkurs za upis u srednje škole u toku, a sama elektronska prijava biće organizovana u nedjelji od 29. juna na adresi www.upisi.edu.me.

Kako je saopštio direktor direktorata u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić, u svim opštinama u Crnoj Gori ima sasvim dovoljno upisnih mjesta.

„Zavod za zapošljavanje je važan partner Ministarstva, i vjerujemo da je Informator izuzetno koristan dokument za odabir budućeg zanimanja, jer nudi ne samo podatke o dostupnim smjerovima u srednjim školama, već i usmjerava polumaturante u odnosu na njihove sposobnosti, lične osobine, interesovanja i vrijednosti“, kazao je Tomić.

Jevrosima Pejović iz Zavoda, koja je i urednica Informatora, poručila je da smo svi svjedoci da danas više nego ikada ranije tržište rada odlikuju nesigurnost i brze promjene.

''Stoga, pružanje podrške mladim osobama prilikom izbora zanimanja predstavlja sve veći izazov. Zavod aktivno radi na informisanju i savjetovanju o karijeri, kao i na razvoju drugih usluga profesionalne orijentacije. Upravo neracionalan izbor zanimanja, odnosno ne uzimanje u obzir ličnih karakteristika, zahtjeva zanimanja i karakteristika tržišta prilikom izbora zanimanja je jedan od čestih uzroka nezaposlenosti“, kazala je Pejović.

Predstavnica Centra za stručno obrazovanje Sandra Brkanović, i jedna od koautorki Informatora, istakla je značaj srednjih stručnih škola i stručnog obrazovanja.

„Centar za stručno obrazovanje je u prethodne četiri godine uradio 54 modularizovana obrazovna programa. Svi programi su savremeni, prate najnovije trendove i razvoj tehnologije, pa samim tim obezbjeđuju vještine i znanja potrebne tržištu rada, kao i prohodnost ka srodnim fakultetima. Za ovu školsku godinu, Centar je, zajedno sa članovima radnih grupa sastavljenim od predstavnika privrede, fakulteta i srednjih stručnih škola, pripremio 13 novih modularizovanih obrazovnih programa iz 5 različitih sektora. Vjerujemo da je zato pred polumaturantima bogat izbor, kome treba detaljno i temeljno da se posvete“, kazala je Brkanović.

Predstavnici svih navedenih institucija poručili su da izbor srednje škole ne bi trebalo da predstavlja samo nastavak obrazovanja, već školovanje za zanimanje i sticanje znanja primjenljivih u praksi, koja će pomoći mladoj osobi da se lakše uključi na na tržište rada.

Publikacija ima za cilj da pomogne budućim srednjoškolcima da naprave najbolji izbor buduće karijere. U njoj su opisana zanimanja za koja se moguće školovati u Crnoj Gori, date informacije o svim srednjim školama, kao i informacije o svijetu rada i savjetima za bolju spoznaju ličnih osobina.

Zbog situacije izazvane virusom Kovid-19, za razliku od prethodnih, ovogodišnji Informator će učenicima, roditeljima, nastavnicima i svim koji su zainteresovani, biti dostupan u elektronskoj formi.

Publikaciju je moguće preuzeti sa sajtova Zavoda za zapošljavanje, Ministarstva prosvjete, kao i Centra za stručno obrazovanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније