Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine, Objavio: O.Z. ]

24. 06. 2020. 07:31 >> 07:47

ZDRAVSTVENA INSPEKCIJA

Zabrana izdavanja ljekarskih uvjerenja za dva privatnika

Tokom ove godine zdravstveni inspektori Uprave za inspekcijske poslove kontrolisali su 101 zdravstvenu ustanovu, 34 javne i 67 privatnih, i utvrdila 16 nepravilnosti.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u dvije privatne zdravstvene ustanove inspektori su zabranili izdavanje ljekarskih uvjerenja, kazali su Dnevnim novinama iz Uprave i dodali da je izrečeno i osam ukazivanja i četiri rješenja, te izdato pet prekršajnih naloga u oznosu od 1.900 eura.

“Zdravstvena inspekcija je u 2020. godini kontrolisala 101 zdravstvenu ustanovu, od kojih je kontrolisano 25 apoteka. Kontrolisane su 34 javne zdravstvene ustanove i 67 privatnih zdravstvenih ustanova, među kojima Klinički centar Crne Gore (u okviru njega različita odjeljenja), opšte bolnice, veledrogerije i veliki broj javnih i privatnih apoteka”, kazali su Dnevnim novinama iz Uprave.

Inspektori su, objašnjavaju iz Uprave, kontrolisali ispunjenost propisanih uslova u pogledu prostora, kadra, opreme, vođenje medicinske dokumentacije, evidencije, izdavanje ljekova na recept, izdavanje ljekarskih uvjerenja, dopunski rad zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama, isticanje odluke o određivanju zaštitnika prava pacijenata i drugo.

“Zdravstvena inspekcija je utvrdila 16 nepravilnosti koje su se odnosile na: nevođenje medicinske dokunentacije u skladu sa zakonom, nemanje dokumentacije u momentu pregleda, izdavanje ljekarskih uvjerenja suprotno zakonu”, pojasnili su iz Uprave.

Od 1. januara do 25. maja, kako su precizirali, izvršen je 101 inspekcijski pregled u kojem je utvrđeno 16 nepravilnosti, za čije otklanjanje su izrečene upravne mjere osam ukazivanja i četiri rješenja, dok je za počinjene prekršaje izdato pet prekršajnih naloga u oznosu od 1.900 eura.

“U dvije privatne zdravstvene ustanove Zdravstvena inspekcija je zabranila obavljanje određenih poslova pružanja zdravstvene zaštite zaposlenih izdavanje ljekarskih uvjerenja”, istakli su iz Uprave.

Zdravstveni i sanitarni inspektori, naglašavaju, od početka proglašenja epidemije dali su veliki doprinos vršeći kontinuiran i pojačan nadzor putnika na graničnim prelazima, kao i izdavanjem Rješena o samoizolaciji za oboljele i kontakte sa oboljelim, otpuštanje lica iz karantina, kontrole poštovanja samoizolacije sa Upravom policije.

“Od 4. maja vršen je pojačani nadzor u dijelu poštovanja mjera Naredbi u objektima pod sanitarnim nadzorom i zdravstvenim ustanovama”, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније