Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 06. 2020. 20:51   >>  21:49 44

AMFILOHIJE

"Ovo su crnogorski hramovi, niko neće da ih nosi"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predvodio je litiju u Tivtu, nakon molebana u Hramu Svetog Save.

"Ono sad kažu da su ovo političke litije, a sav svijet vidi da ovakvoga naroda nema nigdje. Jedino u Crnoj Gori mirno kažemo samo 'ne damo svetinje', vidite šta se dešava u Americi, Francuskoj. Ja ne znam šta je političko u tome. i Milo Đukanović kaže da SPC ugrožava evropsku Crnu Goru. A vi makar Bolkelji znate da ste bili u Evropi prije Evrope. Mi smo Evropa prije Evrope bili, i sada oni tvrde da smo mi protiv Evrope a da su oni Evropljani. Kada je on dolazio na vlast on je pučem došao na vlast i tada je govorio da to što se radi je sramno, a šta je onda ovo što on radi, je li to još sramnije? Najsramnije ono što se događalo je ono što se danas događa u Crnoj Gori, ne damo svetinje, kome da ih damo, kome", kazao je Amfilohije.

Kako je dodao, Vlada treba da traži od Skupštine da se ukloni 4-5 paragrafa o, kako je rekao, oduzimanju hramova.

"Ovo su crnogorski hramovi bili i ostali, niko ih nije nosio niti će da ih nosi. Zato što se crkva zove srpska, to je problem, nije dobro da Vlada Crne Gore da prodaje dušu đavolu i da očekuje da je ja hvalim. Ja sam već rekao, i ponoviću, ako Vlada ne ukine taj zakon i ono što smo tražili, onda ne znam ko će biti lud da ponovo glasa tu Vladu u budućnosti. Ako hoće da nešto urade, oko izbora, bolje im je da nešto urade, dio toga Zakona neka ukinu i onda će i ove litije i ovi protesti da prestanu. A sve dok to ne učine biće litija i prije izbora i poslije izbora. Ja jesam mitropolit, ali nijesam crkva, oni jesu na vlasti, ali nijesu država", zaključio je on.

Iz MCP su naveli da su prije nego je litija krenula, organizatori pozvali građane da se pridržavaju mjera NKT-a, koriste maske koje su dijeljene ispred crkve i da budu u grupama manjim od 200 osoba.

"Iako je primjetno pojačano prisustvo policije, policija uprkos blagovremenoj prijavi, ne obezbjeđuje saobraćaj ulicama kojima se krsni hod kreće", piše na sajtu MCP.

Пратите нас на

Коментари44

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније