Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

26. 06. 2020. 06:55   >>  06:53

NA PODRUČJU ROŽAJA

Šteta od požara oko 1,2 miliona eura

U više od 70 požara praćenih jakim olujnim vjetrom, koji su polovinom maja zahvatili šumske komplekse na području rožajske opštine oštećeno je 29,21 hektara privrednih šuma, 119,16 hektara zaštitnih šuma i 12 hektara šumskih kultura.

Iz Uprave za šume za Dan je sapšteno da, prema preliminarnim proračunima, ukupna šteta nastala od šumskih požara iznosi 1.262.050 eura.

Opožareno je ukupno 160,37 hektara šuma i šumskog rastinja na kojem je izvršena doznaka 28,987 metara kubnih bruto drvne mase koja je u požaru, takođe, oštećena, te da se planira uklanjanje oštećenih stabala i stvaranje pretpostavki za sanaciju tog prostora putem pošumljavanja.

Iz Uprave za šume naglašavaju da je požar zahvatio i privatne šume u površini od 21,50 hektara i tom prilikom je oštećeno ukupno 2.200 kubika bruto drvne mase.

Direktor Uprave za šume Nusret Kalač kazao je da planiraju pošumljavanje oštećenih kompleksa.

S obzirom da su požari na više desetina mjesta buknuli istovremeno usled čega postoji sumnja da je većina podmetnuta namjerno, Kalač je kazao da nemaju informacije da li je protiv NN počinilaca pokrenuta krivična prijava ali da im je poznato da su nadležne institucije započele sprovođenje postupka za utvrđivanje odgovornosti.

Podsjetimo, čak 76 požara zahvatilio je veliki dio šuma te da su najviše stradale kompleksi na poteze sela Daciće u mjestima Ivovik i Šoljani na prostoru Kule.

Slično je bilo i u Seošnici gdje su požari prijetili stambenim objektima ali zahvaljujući nadljudskim naporima pripadnika Službe zaštite i spasavanja, Komunalnog preduzeća, Vodovoda, te zaposlenih u Upravi za šume – PJ Rožaje, te jednoj vatrogasnoj ekipi iz Plava, i velikom broju volontera, spriječeni su gubici ljudskih života.

Učesnicima u gašenju požara trebalo je tri dana da u potpunosti lokalizuju sve požare od kojih su mnogi bili na nepristupačnim terenima.

U požaru je u manjem obimu stradala imovina građana. Izgorjelo je nekoliko vikendica i drugih objekata od drveta kao i jedna pilana, kao i stogovi sijena.

Iz Službe zaštite i spasavanja u Rožajama, ranije je saopšteno da osim četiri požara koji su posledica varničenja žica dalekovoda, postoji sumnja da su ostali požari izazvani ljudskim faktorom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније