Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

26. 06. 2020. 10:02 >> 10:24

MIJOVIĆ

"Institucije zakazale u suzbijanju narkomanije"

U Crnoj Gori ne postoji politička volja za rješavanje problema narkomanije, smatra Izvršni direktor NVO 4 Life Saša Mijović. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv droge on je upozorio da je broj korisnika postao alarmantan, a da je pored marihuane, kokain postao najtraženija i najprodavanija roba u Crnoj Gori.

 

Mijović smatra da su institucije sistema su po tom pitanju zakazale, a posljedica je svakodnevni rast broja mladih koji zloupotrebljavaju droge.

“Pogotovo zabrinjava što je veliki broj maloljetnika koji je koriste. Droge je postala jeftinija i lako dostupna”, naveo je on.

Mijović upozorava da tretman u muškom i ženskom centru na Kakarickoj gori I dalje nije besplatan iako je Komisija za droge preporučila da se ne plaća. On podsjeća I da je Državni savjet usvojio informaciju i ohrabrio opštine da one stanu iza plaćanja, tj. da troškove snose opštine iz kojih korisnici dolaze.

“ To još uvijek nakon nekoliko godina nije ispoštovano. Zbog toga je velik broj onih koji bi možda i htjeli da se liječe, ali ne mogu zbog nedostatka finansijskih sredstava. Napominjemo da je budžetom opredijeljeno dovoljno sredstava da se ne mora dodatno naplaćivati korisnicima, odnosno njihovim porodicama”, upozorio je Mijović.

U NVO 4 Life primjetan je povećan broj mladih koji dolaze po pomoć i savjetovanja zbog upotrebe kokaina, a taj trend je u  svakodnevnom porastu.

“Zabrinjava i činjenica da sve veći broj zavisnika od heroina koji su na buprenorfinskoj terapiji dobijaju apscese na koži, otvaraju im se žive rane na tijelu, a kao poslJedica toga nastaju oštećenja ekstremiteta, nagrizanje i uništenje, najčešće kukova, što nerijetko dovodi do amputacija ekstremiteta”, naglašava Mijović.

Tretman i adekvatna njega im, kako je saopštio, najčešće nije dostupna jer su samom činjenicom da su zavisnici stigmatizovani i diskriminisani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније