Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 06. 2020. 20:26 >> 20:25
2

PROBLEM STANOVNIKA PLUŽINA

Cijela penzija za poreze

Opština Plužine već godinama je primjer pozitivnog poslovanja, pa je budžet te opštine iz godine u godinu sve veći. Da bi dodatno popravila svoj saldo, Opština je povećala i poreze na zemljište za vlasnike imanja u prvoj i drugoj gradskoj zoni, tako što je građevinskim zemljištem proglasila i njive livade i voćnjake pa su građanima počeli da stižu ogromni porezi. Sve je to izazvalo negodovanje vlasnika koji, kako su kazali, ne mogu da plate tolike namete.

Na oko kilometar i po od centra Plužina nalazi se imanje Krsta Adžića. Parcela u brdu od oko 5.000 kvadrata. I dok Krsto godinama čeka da zbog, kako kaže, brojnih klizišta naplati šetu od elemntarnih nepogoda, opština mu je početkom marta uručila porez na zemljište za 2016. godinu - za njega šokantnih skoro 1.500 eura.

"Njihova procjena 28 eura po kvadratu i stopa 1%, ni da je na Svetom Stefanu, a ne u Plužinama. Imam 148 eura penzije i svu penziju što primim za godinu ne mogu platiti njima porez za ovu drliju", ističe Adžić.

Slične muke i za porodicu Vuković koja živi u prvoj zoni. Voćnjci i livade oko njihovih objekata proglašeni su građevinskim zemljištem, oporezovani po maksimlanoj stopi, pa osim poreza na objekte, moraju da plate i porez na dvorište.

"Mi imamo izgrađenih oko 450 m2 objekata i na to uredno plaćamo porez i smatramo da je parcela izgrađena. Ostalo je dvorište između kuća, naš voćnjak i vrt tako da mislimo da ne treba da na to plaćamo porez jer nijesmo primijetili da se to plaća ni u jednoj drugoj opštini", kaže Rade Vuković.

Nesvakidašnju praksu oporezivanja dvorišta, te uračunatih maksimalnih koeficijenata i poreskih stopa u lokalnoj upravi pravdaju zakonima. Pritom, DUP prvu i drugu zonu tretira kao građevinsko zemljište, pa kada se tome doda i nalaz procjenittelja da klizište poput Krstovg vrijedi 28 eura po kvadratu, onda se dobijaju cifre od kojih stanovnike boli glava.

Prvi čovjek opštine Mijuško Bjagaić o ovome nije želio pred kamerama, već nas je uputio na odjeljenje za lokalne javne prihode koje samo sprovodi odluke usvojene na ranijim skupštinskim zasijedanjima.

"Porez na zemljište od fizičkih lica ušestvuje nepunih dva odsto u budžetu opštine, na Vaše pitanje da se ne napalti ni jedan cent poreza na zemljište to siitna ne bi bio značajni udar", saopštio je Neđeljko Jovović iz Odjeljenja javnih prihoda Opštine Plužine.

Na zašto onda prave omču oko vrata ovakvim porezimam Jovović kaže da ne bi bilo u skladu sa zakonom da nekog oslobode plaćanja poreza.

"Iz čije glave je ovo moglo da dođe ovako, nema toga čovjeka, pametnog, normalnog, da je ovo mogao napisati i potpisati", kaže Krsto Adžić.

"Ne znam šta je razlog da ta stopa bude tolika, ali ja je moram sprovoditi", navodi Neđeljko Jovović.

Kada se uzme u obzir i trenutna ekonomska situacija širom Crne Gore, Krsto i Rade ističu da je besmisleno i pomisliti da se plaća toliki porez. Zato je čitava priča sada i pred Upravnim sudom.

"Ne znam koliko će ovo dugo trajati i da li će oni posegnuti za prinudnom naplatom", kaže Rade Vuković.

"Dok sam živ, dok piježem na noge platiti im neću, a goniću ih i do Strazbura ako treba", poručuje Krsto Adžić.

Olakšavajuća okolnost im je što će od 2020. godine poreska stopa biti duplo manja, pa će Krsto umjesto cijele, za spornu zemlju ubuduće davati samo pola penzije.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније