Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

28. 06. 2020. 20:03 >> 22:50
41

MOLEBANI U VIŠE GRADOVA

Šetnje u Nikšiću i Beranama, građani u Podgorici se razišli

Ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici okupili su se građani nezadovoljni usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Oni su se nakon održanog molebana u Hramu, razišli. Ranijom odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela zabranjene su protestne šetnje. Uprkos zabrani okupljeni građani su prošetali ulicama Nikšića i Berana.

Odlukama NKT zabranjene su litije, ali je dozvoljeno okupljanje vjernika na platou ispred Hrama, piše portal Pobjede.

U Podgorici su među građanima bili i ljekari, profesori, novinari, kao i studenti koji su se obratili okupljenima. 

Nakon molebana, sveštenici SPC pozvali su okupljene da ne prave nikakve samoinicijativne šetnje "čuvajući prije sveg svoje hrišćansko i ljudsko dostojanstvo", prenosi Pobjeda.

Mitropolit crnogorsko-primorski  Amfilohije služio je moleban u manastiru Podlastva u Grblju. On je kazao da oni koji su na vlasti misle da je obnova svetinja nešto što je protiv njih.

"Nadamo se da će Gospod vratiti i njima razum da grade na toj i takvoj ljubavi svoj život i budućnost ove zemlje. Zato su i ove molitvene litije ovdje, koje su podsticaj, koje nijesu nikakvo politikanstvo i politika, kako bi neki htjeli da kažu, upravo ta radost koju je osjetilo dijete u utrobi materinoj – Sveti Jovan Krstitelj. Radost što je Bog došao u ovaj svijet i što je žrtvovao sebe za spasenje svijeta. I što nam je otkrio sebe kao vječnu ljubav, kao mjeru našega zemaljskoga života", rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski, prenosi sajt MCP.

Okupljenima u Grblju se obratio i smijenjeni predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

U Baru je, nakon molebana, održana litija oko Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira.

Građani u Nikšiću i Beranama samoincijativnou protestnu šetnju

U Sabornom hramu u Nikšiću večeras je, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, služen moleban, nakon kojeg je grupa građana samoinicijativno krenula u protestnu šetnju ulicama tog grada, javlja Mina.

Protojerej Ostoja Knežević kazao je da je večerašnji moleban dostojanstven i miran način da se „odbrane svetinje koje su ugrožene u Crnoj Gori“.

On je, nakon što je pročitao saopštenje Episkopskog savjeta, pozvao sve okupljene da se nakon molebna raziđu, ali više stotina građana je uprkos tome krenulo u protestnu šetnju nikšićkim ulicama.

Jedan broj građana, koji se zaustavio na nikšićkom Trgu slobode, skandirao je „Ne damo svetinje“ „Nikšićani brane svetinje", "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora".

Okupljeni građani su potom nastavili Njegoševom ulicom, prema Sabornom hramu.

Uprkos zabrani okupljanja na javnim površinama, zbog trenutne epidemiloške situacije, vjernici SPC šetali su i ulicama Berana, navodi Antena M.

Molebani su organizovani i u Danilovgradu, Kotoru, Herceg Novom i na Žabljaku.

Пратите нас на

Коментари41

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније