Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

29. 06. 2020. 12:26   >>  12:38

POČINJE E-UPIS

Upis bez papira dostupan 24h dnevno

Elektronski upis u srednje škole počeo je danas i trajaće do 2. jula, a novi servis za e-upise dostupan je na adresi www.upisi.edu.me 24 sata dnevno, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 

Iz resora prosvjete napominju da prilikom e-upisa nije potreban nijedan nidokument.

Učenicima su, kako napominju, na raspolaganju sve mogućnosti kao i do sada, ukljujučujući mogućnost da promijene preferencije i školu kojoj je podnijet zahtjev za upis, u toku upisne procedure.

"Mjesta ima dovoljno, oko 9.000, a polumaturanata oko 7.000. Upisni kriterijumi su isti kao i prethodnih godina", saopštila je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Pojašnjava da se pored izvoda iz knjige rođenih i potvrda od Centra za socijalni rad, iz već postojećih baza automatski preuzimaju podaci o opštem uspjehu učenika, uspjehu na eksternoj provjeri i uspjehu iz predmeta od značaja, te podaci o diplomi Luča, kao i o ostvarenim nagradama koje dodjeljuje Ispitni centar.

Nakon početka e-upisa, učenici će svakog dana moći da prate svoje mjesto na rang-listi koja se bude objavljivala, i moći će elektronski da povuku prijavu iz jedne škole i preusmjere je u drugu ukoliko se predomisle ili pak procijene da im pozicija na rang-listi nije dobra.

"Kao i do sada, nema razloga za strah da roditelji i đaci neće imati uslova ili znanja da završe proces e-upisa u srednje škole. I škole i Ministarstvo su na raspolaganju za svako pojašnjenje i pomoć. Takođe, na #UpisiMe platformi nalazi se i mail adresa na koju se mogu slati svi upiti. Ovaj način upisa uveden je upravo da bi se procedura pojednostavila i sačuvalo zdravlje. Sve ćemo zajedno dovesti do kraja kako treba i na isti način kako je to urađeno sa e-upisom u vrtiće i osnovne škole“, rekla je Lekić.

Upisni kriterijumi će biti isti kao i prethodnih godina - opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole; uspjeh na polumaturskom ispitu; te uspjeh iz predmeta značajnih za pojedinu školu odnosno smjer.

"Podrazumijeva se da se boduju rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, te diploma Luča. Posebni kriterijumi su, baš kao i prethodnih godina, propisani za specijalistička odjeljenja gimnazija", navode iz ministarstva.

Ove godine nastavljena je i kampanja za upis u srednje stručne škole "Stručno je ključno".

U okviru Kampanje predstavljaju se ponude stručnih škola, a u okviru iste kampanje danas je raspisan i konkurs za dodjelu čak 800 stipendija za učenike stručnih škola. Polumaturanti se o upisu i stipendijama mogu informisati na sajtu Ministarstva, ali i na društvenim mrežama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније