Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

30. 06. 2020. 11:31   >>  11:36

OMBUDSMAN OCIJENIO

Zakon o istopolnim brakovima bitan za ljudska prava LGBT osoba

Diskusiju o Predlogu zakona o životnom partnerstvu o kome Skupština Crne Gore uskoro treba da se izjasni, kao i o ljudskim pravima LGBTIQ osoba organizovale su nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar sinoć u prostorijama SOGI Centra u Podgorici, a svoje mišljenje i zakonske okvire o ovim pitanjima predstavio je i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

Kako ističu iz ovih nevladinih organizacija, on je iskoristio priliku da podsjeti sve prisutne na relevantnu sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na istopolne parove. Takođe, Zaštitnik je slikovito predstavio i sveukupan značaj ovog zakona za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori, te iskoristio priliku da iskaže svoju punu ličnu i institucionalnu podršku naporima i borbi LGBTI zajednice u ovom domenu.

"Predstavnici LGBT Forum Progresa i LGBTIQ Socijalnog Centra su iskoristili priliku da predstavnicima institucije Zaštitnika najave i inicijativu za otvaranje pitanja tzv. 'konverzione terapije' u Crnoj Gori, koje je trenutno aktuelizovano na nivou zemalja članica Savjeta Evrope. Imajući u vidu da je veliki broj zemalja svijeta započeo proces potpune zabrane te terapije na štetu LGBTI osoba, naši napori u narednom periodu će biti upravo da se ova negativna praksa u potpunosti zabrani i u Crnoj Gori", ističu u saopštenju.

Kako se dodaje, u uvodnom dijelu diskusije, Bjeković je predstavio rad institucije Zaštitnika i sve nadležnosti koje postoje u okviru njenog djelovanja, kao i specifičnosti rada institucije Zaštitnika tokom pandemije korona virusa u Crnoj Gori.

Savjetnica Zaštitnika u oblasti zaštite od diskriminacije Dina Knežević je prisutne upoznala sa mehanizmima zaštite od diskriminacije i procesom obraćanja instituciji Zaštitnika, kao i koracima koji se preduzimaju po prijemu predmeta.

Predstavnici institucije Zaštitnika su, nakon uvodnih obraćanja, imali proaktivnu i dinamičnu diskusiju sa prisutnima o brojnim aktuelnim temama iz društvenog života Crne Gore, a u oblasti zaštite od diskriminacije, ljudskih prava i sloboda, te uopšte uvažavanja zakona i međunarodnih konvencija.

Neka od pitanja su uključivala i nedavna događanja širom Crne Gore, odnos vjerskih zajednica prema LGBTI osobama, svakodnevne životne probleme LGBTI osoba i sl.

Skupu je prisustvovala i Bojana Jokić, predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progresa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније