Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Portal RTCG, Objavio: I. P. ]

03. 07. 2020. 07:48 >> 17:50

JOKIĆ

Usvajanje zakona početak borbe za jednakost

Usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u Crnoj Gori samo je početak borbe za jednakost LGBT zajednice u našoj zemlj, ocijenila je Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres.

"Konačno smo došli do momenta da imamo jedan zakon, pored Zakona o zabrani diskriminacije, za koji možemo da vežemo u daljoj borbi", rekla je Jokić u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG)..

Konačno su, kaže, istopolne zajednice prepoznate u našem društvu.

"Ovim činom Skupština Crne Gore je pokazala u kojem pravcu će se zemlja kretati", rekla je Jokić.

Ona je istakla da zakon pokriva samo osnova ljudska prava LGBT parova.

"To su mogućnost nasljeđivanja, mogućnost dizanja kredita za stan, pokrivanja zdravstvenog osiguranja u osnosu na partnera... U suštini osnovni set prava koji je morao biti još širi i u narednom periodu ćemo vjerovatno insistirati da se zakon dopuni, kako bismo u jednom momentu imali ravnopravnost svih parova u Crnoj Gori", istakla je Jokić.

Govoreći o prvim reakcijama na usvajanje zakona, Jokić je rekla bilježe govor mržnje: "To što možete pročitati na portalima je jako degutantno".

Usvajanje zakona istorijski je trenutak, a zakon je važan za sve nas kao zajednicu, jer se po prvi u pravni sistem zemlje uvodi jednakost, kazao je John Barac iz LGBTIQ Socijalnog centra.

"Ovo se dešava jednom u generaciji. I zaista je ovo proizvod borbe cijele generacije", rekao je Barac.

Sve ovo, kako je rekao, nije kraj puta, već jedan od koraka i "početak borbe za sve nas".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније