Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

03. 07. 2020. 08:22   >>  08:21

IMAĆE SASTANAK

Za cjenovnik vode sada je na potezu RAE

Predstavnici Glavnog grada imaće sastanak sa predstavnicima Regulatorne agencije za energetiku (RAE), kako bi pronašli potencijalno rješenje i izašli iz problema u kom su se našli nakon odluke Ustavnog suda da cjenovnik Vodovoda ukloni iz pravnog prometa zemlje.

To je saopštio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, odgovarajući na pitanja Dana da prokomentariše odluku Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio cjenovnik preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Ustavni sud je donio odluku o ukidanju Odluke o utvrđivanju cijena isporučene vode i usluga od vođenja i prečišćavanja otpadnih voda koju je 28. septembra 2018. godine donio odbor direktora preduzeća.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti podnijela je Unija poslodavaca ukazujući da ta odluka ne može opstati u pravnom poretku države, jer je donijeta dok je Vodovod imao status javno preduzeće, a koje je prestalo da važi 11. jula 2013. godine kada je ono preregistrovano u dru štvo sa ograničenom odgovornošću.

“Prosto danas smo dobili ovu informaciju i moraćemo promptno da djelujemo. To nije samo stvar nadležnosti Glavnog grada nego kao što znate treba usvojiti i podzakonske akte i metodologiju koja će se koristiti prilikom utvrđivanja cjenovnika tako da je tu na potezu i Regulatorna agencija za energetiku. Mi ćemo narednih dana, kako očekujemo, imati sastanak sa njima kako bi potencijalno izašli iz ovog problema u kom smo se našli”, saopštio je Vuković.

Pored cjenovnika za vodu, Ustavni sud je prošle godine osporio i cjenovnik preduzeća Čistoća.

Upitan da se izjasni o odgovornosti kada su u pitanju odluke koje su dobili kao nasleđe, a koje se bez provjere primjenjuju, Vuković je naveo da “sigurno niko nije usvaja niti zakone niti odluke za koje je uopšte mogao da pretpostavi da bi mogle biti problematične u tom smislu”.

“Desi se nekad da je pravno tumačenje takvo. Tako da ne bih sada aposteriori cijenio. To je rađeno tada, Ustavni sud je rekao što misli o tome, a mi smo prosto dužni da se prilagodimo novom stanju”, kazao je Vuković.

Sa druge strane opozicija u Skupštini Glavnog grada smatra da nijedna vlast godinama ne odgovara za nezaknito donesene odluke.

Preduzeće Vodovod i kanalizacija građanima je poznato kao uhljebničko društvo za kadrove DPS-a a ne kao preduzeće koje se baviunapređivanjem vodovodne mreže i upravo je to dokazano posljednjom odlukom Ustavnog suda koji je njihov cjenovnik proglasio neustavnik, ocijenio je Branko Vuković, odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada.

“Od toliko radnika koji se zapošljavaju pred svake izbore u ovom preduzeću, a ima ih preko 600, nije se našao ni jedan pravnik da makar primijeti da je cjenovnik po kome su povećane cijene vode i po kome se građanima izvlači novac iz džepova neustavan”, kazao je Vuković.

Kako je istakao, odluka Ustavnog suda sada otvara mnoga problematična pitanja za gradsku upravu, prije svega se postavlja pitanje ko je odgovoran za ovo nepočinstvo.

“Za očekivati je da će aktuelna administracija krivicu sa sebe prebaciti na prethodnu, a prethodna na onu koja je njoj prethodila, ali postoji jedna stvar koja je ovdje nepobitna, a to je da je za svo to vrijeme na vlasti u Podgorici bila jedna partija, Demokratska partija socijalista. Ova neustavna odluka je donijeta za vrijeme mandata Miomira Mugoše, koji sada ima problema sa zakonom, ali tu se nije stalo, ova praksa nastavljena je i za vrijeme man data Slavoljuba Stijepovića koji takođe ima problema za zakonom, a nije prekinuta ni za vrijeme aktuelne administracije koju predvodi Ivan Vuković, tako da niko njih trojice ne može skinuti sa sebe odgovornost”,navodi Vuković.

Obaranje Odluke o utvrđivanju cijena isporučene vode i usluga odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda još jednom je, po ko zna koji put, pokazao neznavenost i nesposobnostuprave Glavnog grada ali i ogolio zastrašujuću istinu o tome da su građani godinama bez ikakvog zakonskog utemeljenja plaćali te dažbine, smatra Zoran Mikić (URA).

“Baš kao i u slučaju odvoza smeća, parkinga, tako i u slučaju naplate vode i kanalizacije građani su bez zakonskog utemeljenja izdvajali novac za sve ove dažbine. Odgovornosti od strane aktuelne vlasti DPS-a u Glavnom gradu nije bilo, niti će biti. Redosled svega biće neodgovorna uprava donijeće novu odluku koju će zakonski upodobiti a građanima se neće vratiti opljačkani novac”, navodi Mikić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније