Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

03. 07. 2020. 11:31 >> 11:43
25

LJEKARI PISALI HRAPOVIĆU

"Ni po kom osnovu nije ugroženo zdravlje ljudi"

Grupa ljekara iz nikšićke Opšte bolnice uputila je otvoreno pismo ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću, u kome tvrde da ni po kom osnovu nijesu ugrozili zdravlje ljudi, niti prekršili mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) podrškom ili učešćem na litiji u tom gradu.

Hrapović je ranije kazao da je neprihvatljivo i neetički podržati ponašanje koje je prijetnja po javno zdravlje, bilo da se radi o nekorišćenju zaštitne opreme, nepoštovanju distance, ili učestvovanju na masovnim skupovima bilo koje vrste.

Ljekari su naveli da u Nikšiću, kao ni u susjednim opštinama, u periodu kada je održana molitvena litija nije bilo pozitivnih na koronavirus, zbog čega se okupljanje ispred crkve nije moglo smatrati visokorizičnim.

”Pošto je u Crnoj Gori prebrojavanje ušlo u modu, neće biti teško da se ustanovi da je broj ljekara prisutnih na litiji bio manji od normativa koji je propisao NKT, kao i da nošenje maske na otvorenom ni sada nije obavezujuće u Nikšiću, a i trudili smo se da tokom hoda održimo fizičku distancu”, kaže se u reagovanju.

Ljekari su naveli da ne vjeruju da postoji građanin koji je tokom trajanja NKT mjera uvijek bio dva metra udaljen od svojih rođaka, prijatelja i kolega i zapitali da li treba i sve njih etiketirati ili je to „privilegija“ samo za njih rezervisana.

Oni su ocijenili da optužbe na njihov i račun ostalih prozvanih kolega nijesu potkrijepljene ni jednim valjanim argumentom i zapitali ministra da li su se brinuli za njihove porodice kad bi im došli sa posla nakon dana tokom koga su, boreći se protiv koronavirusa, nosili samo hirurške maske, jer su protivepidemijske "bile prava rijetkost".

Ljekari su zapitali zašto nije osudio i prebijanje njihovog kolege, specijaliste otorinolaringologa, Marka Mitrovića i zašto se nije ogradio od izjave predsjednika opštine Nikšić koji je ukazao građanima da se ne treba kod njih liječiti.

Oni su reagovali i na saopštenje kolegijuma direktora Kliničkog centra Crne Gore i zapitali, kako su naveli, prvenstveno potpisane kolege koje lično poznaju i čiji su ljudski i profesionalne kapaciteti za njih neupitni, da li zaista vjeruju da su odlaskom na litije unizili profesiju.

”Je li razumno pomisliti da bi svjesno ili iz nehata ugrozili zdravlje drugih uključujući i članove naših porodica. S obzirom da znate bar neke od nas, čime su vas ubijedili da smo promoteri ove ili one partije, jer je zanemarljiv broj potpisnika među nama koji je politički aktivan, a da li to isto možete reći za većinu kolega uz koje ste se potpisali”, zapitali su ljekari.

Oni su zatražili i odgovor da li ima logike u pokušaju nadležnih u zdravstvenim ustanovama u kojima rade da ih testiraju dan nakon litija i da li NKT posjeduje neka nova saznanja vezana za trajanje inkubacije.

Zapitali su i da li je iko od ljekara koji su ih prozvali dolazio mimo protokola u Urgentni centar da pregleda i piše izvještaje i šta bi pomislili zaposleni kada bi od kuće dodatno pozivali srednji kadar da im u tome asistira.

Ljekari su naveli da su bili primorani da reaguju saopštenjem, jer ne raspolažu ”državnom logistikom i nijesu u mogućnosti da se obrate crnogorskoj Skupštini, niti stranim diplomatama, i ukazali da su svjesni da će ovim obraćanjem za sebe ”prisvojiti neke nove stigme koje će im bez sumnje brzo biti pripisane”.

U saopštenju, koje su, kako su naveli, ovog puta samo potpisala grupa ljekara ukazuje se da koliko su na pravom putu ”najbolje pokazuje podrška koja im stiže od kolega sa svih strana”.

Reagovanje na optužbe potpisali su hirurg Dejan Bajović, ginekolozi Mirko Varajić i Milan Knežević, anesteziolozi Marija Mijušković i Mara Pješčić, otorinolaringolog Marko Mitrović, ortopedi Pero Mitrović i Dejan Pavličić i pedijatar Sanja Čizmović.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније