Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 07. 2020. 10:03 >> 10:02
1

AMERIČKA AMBASADORKA

Zajedno vjerujemo u slobodu i jednakost

Moj boravak u Crnoj Gori pokazao mi je da su Amerikanci i Crnogorci ujedinjeni našim zajedničkim vjerovanjem u temeljne vrijednosti – među kojima sloboda i jednakost zauzimaju posebno mjesto, ocijenila je američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

 

Ona je u poruci povodom 4. jula, Dana nezavisnosti SAD, istakla da je ova godina drugačija, jer nas je sve pogodila globalna pandemija koronavirusa.

"Ovdje u Crnoj Gori cijela zajednica Američke ambasade je veoma srećna što radimo zajedno na suočavanju sa problemima koje je izazvao koronavirus. Želimo da zahvalimo svima u Crnoj Gori koji su vrijedno radili na tome da zaštite naše zdravlje i bezbjednost", kaže Rajnke.

Dok Amerika nastavlja borbu protiv pandemije COVID-19, kako je rekla, njena zemlja se "takođe suočava sa bolnim društvenim pitanjima rasizma i socijalne nepravde".

"Iako Sjedinjene Države teže najvišim idealima, moramo biti iskreni prema sebi i svojoj zaostavštini - i moramo strijemiti ka boljem. Naša istorija svjedoči o stalnoj i neprekidnoj borbi za potpunu ravnopravnost svih ljudi. To je zavjet naše borbe za nezavisnost prije 244 godine i to je ono za šta se borimo i danas", kazala je Rajnke.

Miran građanski angažman, kako je rekla, temelj je demokratije: "A ja se nadam da će rezultat trenutnih demonstracija u Sjedinjenim Državama biti budućnost u kojoj ćemo istinski ispuniti visoke ideale naših osnivača".

Sjedinjene Države će, navodi ona, nastaviti da promovišu ljudska prava i osnovne slobode u inostranstvu, "vođene našim vjerovanjem da su to zajednička urodjena prava svih nas kao ljudskih bića".

"Moj boravak u Crnoj Gori pokazao mi je da su Amerikanci i Crnogorci ujedinjeni našim zajedničkim vjerovanjem u temeljne vrijednosti – medju kojima sloboda i jednakost zauzimaju posebno mjesto. Tim povodom, sa ponosom najavljujem da ćemo, počev od danas, isticati naše zajedničke vrijednosti kroz komunikacijsku kampanju kojom ćemo proslaviti naše trajno partnerstvo i prijateljstvo sa Crnom Gorom", rekla je Rajnke.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније