Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine, Objavila: M.M.Lj. ]

06. 07. 2020. 06:51   >>  17:49 4

ZARAŽENA SALMONELOM

Zabranjen uvoz 47 tona piletine

Zbog prisustva salmonele, tokom maja veterinarska inspekcija zabranila je uvoz 47 tona smrznute piletine, pokazuje mjesečni izvještaj Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Zbog nepravilnosti u objektima koji posluju s hranom, napisane su tri kazne od 1.210 eura.

 

“Dvije pošiljke hrane životinjskog porijekla (zamrznuto pileće meso) u ukupnoj količini od 47.004 kg su vraćene ino isporučiocu, zbog neispunjavanja mikrobioloških kriterijuma za bezbjednost hrane (salmonela)”, piše u izvještaju.

Takođe, fitosanitarna inspekcija je u navedenom periodu spriječila stavljanje na tržište 76.842 kg proizvoda iz uvoza zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima. Od toga je 54.162 kg vraćeno zbog prisustva pesticida, dvije pošiljke paradajza u količini od 15.271 kg, dvije pošiljke jagoda u količini od 2.887 kg, tri pošiljke paprika u količini 12.004 kg, kao i jedna pošiljka pšeničnog brašna u količini od 24.000 kg.

Zbog neusaglašenosti sa propisima, uništena je pošiljka sadnog materijala ukrasnog bilja u količini od 24 kom, pošiljka drvenog materijala za pakovanje u količini od 21 kom i pošiljka banana u količini od 22.680 kg.

U unutrašnjoj kontroli u izvještajnom periodu izvršen je nadzor u 194 objekta.

“Prilikom kontrola utvrđeno je da subjekti u poslovanju hranom kao i lica koja vrše prodaju hrane na pijacama u visokom procentu postupaju u skladu sa zakonom propisanim zahtjevima i datim preporukama. Utvrđeno je da se objekti i oprema održavaju u čistom i funkcionalnom stanju i da su lica koja vrše prodaju u propisanoj radnoj i zaštitnoj odjeći. Međutim, utvrđen je i određeni broj nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepostojanje opreme za pranje ruku zaposlenih u neposrednoj blizini rukovanja hranom, nepravilno izloženu i označenu hranu, neodržavanje opreme u čistom i funkcionalnom stanju i slično”, ističe se u izvještaju.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su preduzeli 27 upravnih mjera i radnji i to dva rješenje o zabrani rada lica; pet rješenja o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane; 16 ukaza o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme; jedno rješenja o zabrani rada objekata, tri novčane kazne od 1.210 eura.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније