Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 07. 2020. 11:16   >>  11:15

PRAVNI FAKULTET

Dvostruko više prijava u odnosu na predviđen broj

Dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Aneta Spaić kazala je da je ovogodišnje interesovanje kandidata za upis na Pravni fakultet bilo znatno veće nego prethodne studijske godine, iako se upis obavljao na specifičan način i u posebnim okolnostima.

„Prijavljeno je skoro 50% više od oglašenih mjesta, i 30% više od prošle godine. Konkretno, u poređenju sa prošlom godinom, kada se prijavilo 263 kandidata, ove godine prijavio se 391 kandidat, od čega je za 321 kandidata potvrđena prijava. Povećano interesovanje za upis na Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore nije samo rezultat aktuelne korona epidemije već kvalitetnijeg i raznovrsnijeg obrazovanja koje naši studenti dobijaju u toku studija, na jednoj strani, te rasta atraktivnosti pravničke profesije u Crnoj Gori, čemu svjedočimo posljednjih godina“, smatra Spaić.

Konkursom za Pravne nauke, predviđeno je bilo 240 mjesta za upis, koji se zbog primjene mjera protiv širenja virusa COVID 19, obavljao elektronskim putem. Upis je, ističe dekanica Spaić, protekao bez problema, uz značajnu podršku tehničke i studentske službe fakulteta i Univerziteta Crne Gore.

Kada je riječ o odzivu srednjoškolaca, navela je da od ukupnog broja prijavljenih, čak 59 kandidata ima diplomu Luča.

„Tradicionalno, najviše kandidata završilo je gimnaziju i ekonomsku školu koje, uz dužno poštovanje stručnih srednjih škola, daju najšire obrazovanje mladim ljudima. Ova okolnost je, naime, od posebnog značaja za obrazovanje jednog pravnika, budući da je uslov da neko bude dobar pravnik, izemeđu ostalog, i to da posjeduje široko obrazovanje iz svih sfera života i nauke, a posebno iz oblasti društvenih nauka. To je nešto čemu pridajemo veliki značaj i u koncipiranju obrazovnog procesa na našem fakultetu“, rekla je Spaić.

Ona vjeruje da je mali broj kandidata, ako ih je i bilo, bio neuspješan u elektronskoj prijavi, budući da su mlade generacije informatički izuzetno pismene.

„Međutim, Pravni fakultet je i o njima vodio računa, ostavljajući dodatno vrijeme podnosiocima nekompletne elektronske prijave da istu blagovremeno dopune. U tom smislu, vjerujemo da smo učinili sve što je bilo u našoj moći, a da pritom ispoštujemo zakonom i propisima Univerziteta Crne Gore utvrđenu proceduru. Naravno, naša vrata su uvijek otvorena i spremni smo svakom kandidatu pružiti ruku pomoći“, zaključila je Spaić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније