Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 10. 2013. 17:03 >> 17:03

LGBT FORUM PROGRES

Diskriminacija LGBT djece i omladine

Ombudsmanu Šućku Bakoviću, zbog diskriminacije podnijeta je pritužba protiv Odjeljenja za dječija prava Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

U problematiku uključivanja šire zajednice u prevazilaženju homofobije kod srednjoškolske i mlađe omladine, posebno treba da se uključe ministar prosvjete, roditeljske i nastavničke strukture i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, poručili su iz LGBT Foruma Progres.

"Sve su učestaliji primjeri da maloljetne osobe, uglavnom djeca i mladi, iz osnovnih i srednjih škola, budu akteri incidenata motivisanih mržnjom prema LGBT zajednici. Prema evidenciji programa pravne pomoć "LGBT Forum Progres" u ovoj godini prekršajno je, od strane zvaničnih državnih organa, zbog nasilja i mržnje prema LGBT zajednici, procesuirano 18 maloljetnih osoba", poručuju iz Foruma Progres.

U toj NVO kažu da je su na Fejsbuk grupu "Djeco, pišite Ombudsmanu", koju zvanično vodi i uređuje Odjeljenje za zaštitu dječijih prava institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, postavili saopštenje koje govori o pravima i potrebi LGBT djece da budu prihvaćeni i podržani od roditelja postavili smo na.

"Međutim, prilog je ubrzo uklonjen.  Iz institucije Zaštitnika su zahvalili "LGBT Forum Progres" na materijalima koje im ova NVO redovno dostavlja a tiču se maljoljetničke delikvencije, homofobije i nasilja prema LGBT zajednici i zaštiti LGBT djece", poručuju iz Foruma Progres.

Zvanično je objašnjeno da je taj materijal izazvao "određene negativne komentare većinom od roditelja članova grupe". 

Iz tih razloga, objasnili su, tekst je uklonjen sa Facebook grupe kako ne bi izazivao negativne komentare i podsticao govor mržnje.

"Članovi naše grupe su većinom djeca osnovnoškolskog uzrasta i ne bismo željeli da ih izlažemo budućim ružnim komentarima bez obzira na temu na koju se donose". Iz institucije Zaštitnika dodali su i sljedeće: "Teme koje se odnose na nasilje ili neprihvatanje LGBT populacije, kao i uvođenje ove teme u obrazovanje su, nažalost jos uvijek neprihvaćene od jednog dijela naših građanja i samim tim osjetljive", poručuju iz Foruma Progres.

Da je posrijedi loša namjera i diskriminatorni postupak potvrđuje činjenica da je poziv, iza kojeg stoje i LGBT djeca i mladi, roditeljima upućen u skladu sa međunarodnom praksom i rešenjima koje direktno primovišu odobreni školski udžbenici u Crnoj Gori.

"Danas je, ombudsmanu Šućku Bakoviću, zbog diskriminacije podnijeta pritužba protiv Odjeljenja za dječija prava Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Od institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda očekujemo izvinjenje zbog ovog postupka, prestanak dalje dsikriminacije od strane Odjeljenja za dječija prava, povratak sadržaja na zvaničnu Facebook grupu i aktivniju ulogu u rješavanju izvora i posljedica homofobije kod djece i mladih", poručuju iz LGBT Foruma Progres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније