Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

08. 07. 2020. 18:30   >>  18:25

SPORAZUM ACV, VRHOVNOG SUDA I VDT-A

Obavezna prijava događaja za sigurniji vazdušni saobraćaj

Vazduhoplovno osoblje u obavezi je da prijavi događaje koji utiču ili bi mogli da utiču na sigurnost u vazdušnom saobraćaju, kako bi bili spriječeni eventualni neželjeni ishodi po ljudske živote i vazduhoplove, ali i spriječilo ponavljanje grešaka koje mogu uzrokovati teške posljedice, osnova je Sporazuma o međusobnoj saradnji, koji su Vrhovni sud i Vrhovno državno tužilaštvo potpisali sa Agencijom za civilno vazduhoplovstvo.

Sporazum, kako su istakli u Agenciji, podrazumijeva primjenu principa kulture, povjerenja i pravičnosti.

"Uz Nacionalnu komisiju za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova i Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kao institucije kojoj se prijavljuju događaji koji mogu uticati na sigurnost vazdušnog saobraćaja, važnu ulogu u procesu imaju sudstvo i državno tužilaštvo. Potpisivanje Sporazuma predstavlja značajan korak u primjeni propisa i u skladu je sa najboljim međunarodnim standardima" naglašavaju u Agenciji.

Kako objašnjavaju u saopštenju, kultura povjerenja i pravičnosti u prvi plan ne stavlja kažnjavanje, već neophodnost prikupljanja i razmjenjivanja odgovarajućih sigurnosnih informacija, osim u slučaju postojanja nehata, umišljaja i štetnog djelovanja.

Potpisnici Sporazuma obavljaće intenzivnu razmjenu podataka o kriznim događajima koji utiču na sigurnost vazdušnog saobraćaja, uz poštovanje svih postupaka i uspostavljanja ravnoteže između potrebe pravosudnih organa za adekvatnim funkcionisanjem i potrebe za kontinuiranom dostupnošću sigurnosnim informacijama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније