Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 10. 2013. 19:15 >> 19:19

ISTRAŽIVANJE

Romi neinformisani o EU

Samo 1,2 odsto Roma i Egipćana u Crnoj Gori zna u kojoj fazi EU integracija se trenutno nalazi Crna Gora, dok njih čak 85 odsto nije znalo odgovor na to pitanje, pokazalo je istraživanje Centara za demokratiju i ljudska prava CEDEM.

CEDEM je u partnerstvu sa organizacijama Humanitarac i Centar za romske inicijative, sproveo je Istraživanje o potrebama pripadnika RE poplacije u Crnoj Gori i njihovim znanjima o EU i Evropskim integracijama Crne Gore.

"Rezultati istraživanja ukazuju na veoma nizak stepen informisanosti i znanja Roma i Egipćana u vezi sa procesom evropskih integracija - samo 0,3 odsto pripadnika populacije smatra da ima solidna znanja o EU i EU integracijama Crne Gore", navodi se u zaključcima istraživanja.

Oko 18 odsto Roma i Egipćana smatra da su Crna Gora i njeni građani do sada imali koristi od procesa pristupanja EU.

"Samo 8,5  odsto  anketiranih pripadnika RE populacije smatra da je do sada imao koristi od procesa EU integracija Crne Gore, navodeći najčešće korišćenje bezviznog režima, dok čak 93 odsto smatra da nisu imali nikakvih benefita", pokazalo je istraživanje.

Procenat pripadnika RE populacije koji su upoznati sa korišćenjem prednosti bezviznog režima je prilično visok 50 odsto, ali je tu mogućnost do sada koristilo samo njih 17 odsto.

"O Evropskoj uniji, njenim politikama i vrijednostima, na organizovan način je informisano samo 0,04 odsto RE građana, dok čak 99,9 odsto ispitanika tvrdi suprotno", navodi se u rezultatima istraživanja.

Samo 0,3 odsto pripadnika RE populacije smatra da ima solidna znanja o EU integracijama Crne Gore, dok 13 odsto tvrdi da ima osrednja znanja, a 18,5 odsto skromna znanja.

"Procenat od 62 Roma i Egipćana je direktno, kroz boravak u zemljama EU ili indirektno, kroz komunikacije sa rodbinom koja živi u zemljama članicama EU, dobro upoznato sa uslovima života njihovih sunarodnika u tim zemljama", pokazalo je istraživanje.

Generalno čak 56 odsto Roma i Egipćana bi željelo da se kroz učešće na seminarima ili kroz druge organizovane oblike informisanja i edukacije, detaljnije informiše o pristupanju Crne Gore EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније