Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

09. 07. 2020. 17:37 >> 17:36

HRA

Pažin da objavi informacije o izručenju Vukovića

Akcija za ljudska prava (HRA) pozvala je ministra pravde i potpredsjednika Vlade Zorana Pažina da objavi zašto više od četiri godine traje postupak izručenja u Crnu Goru Zorana Vukovića, čovjeka koji je zbog ubistva tri člana porodice Klapuh u Crnoj Gori osuđen na 20 godina zatvora.

Oni smatraju da je ta informacija od javnog značaja, da je u opštem interesu suzbijanja nekažnjivosti za ratne zločine, ostvarivanja pravde za žrtve i uspostavljanja vladavine prava i da na nju javnost ima pravo.

"HRA je danas primila rješenje Ministarstva pravde kojim je odbijen zahtjev za slobodan pristup informacijama kojim smo po drugi put, 19.6.2020, zatražili „dokument koji sadrži informaciju o postupku ekstradicije Zorana Vukovića, koji je uhapšen 2015. godine u Srbiji zbog osude za ubistvo tri člana porodice Klapuh iz Foče (BiH) izvršenog u julu 1992. godine u Plužinama, odnosno da nas obavijestite u kojoj fazi se nalazi taj postupak". Ministarstvo pravde je odbilo zahtjev s obrazloženjem da bi dostavljanje informacije o tome u kojoj fazi se nalazi postupak ekstradicije protiv Zorana Vukovića, „podrazumijevalo sačinjavanje nove informacije, protivno članu 29 stav 1 tačka 1 Zakona o slobodnom pristupu informacijama", naveli su u saopštenju.

HRA smatra da dostava dokumenta koji bi ukazao na to u kojoj fazi se nalazi postupak ekstradicije ne znači sačinjavanje nove informacije, i da Ministarstvo pravde nije imalo osnova to da odbije.

"U svakom slučaju, smatramo da javnost ima pravo da zna zašto taj ekstradicioni postupak tako dugo traje, pa pozivamo medije da nam pomognu u pokušaju da dođemo do te informacije i da isto pitanje o postupku ekstradicije Zorana Vukovića postave Ministarstvu pravde," navodi se u saopštenju.

Na osnovu potjernice Crne Gore, Zoran Vuković je uhapšen u Srbiji 25. decembra 2015. godine, ali do danas nije izručen Crnoj Gori iako je objavljeno da je Crna Gora zatražila njegovo izručenje još u januaru 2016. godine.

U slučaju da Vuković bude izručen, on ima pravo da mu suđenje bude ponovljeno jer je osuđen u odsustvu (čl. 431 ZKP), naveli su iz HRA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније