Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M. ]

10. 07. 2020. 20:58   >>  21:01

SDP

Srebrenica podsjetnik na značaj očuvanja međuljudskih odnosa

Genocid u Srebrenici iznova podsjeća na značaj očuvanja dobrih međuljudskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori, kazali su iz Socijaldemokratske partije (SDP), navodeći da samo građanska, multinacionlna i evropska Crna Gora može biti povoljan okvir za razvoj i napredak.



Iz te partije su kazali da se danas iznova i sa tugom podsjećamo genocida u Srebrenici “koji je otpočeo na ovaj dan prije 25 godina i u kojem je stradalo preko osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka”.

“Na današnji dan je prije deceniju, upravo na inicijativu SDP-a, podržanu od strane građanskih partija u Skupštini Crne Gore, usvojena Deklaracija o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i, indirektnom, ustanovljavanju dana sjećanja i na sve ostale civilne žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ”, navodi se u saopštenju SDP-a.

Prema njihovim riječima, ni danas, poslije četvrt vijeka, nema odgovornosti bilo koje vrste tadašnje vlasti koja je bila saveznik politike koja je dovela do genocida "dok dio retrogradnih političkih stranaka i dalje negira sam genocid".

“Ovi dani nas iznova podsjećaju na značaj očuvanja dobrih međuljudskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori kao temeljnoj osnovici očuvanja mira i stabilnosti i u godinama u kojima je razorena naša bivša država. Samo građanska, multinacionlna i evropska Crna Gora može biti povoljan okvir za razvoj i napredak naše države”, smatraju u SDP-u.

Kako su kazali, SDP će se, kao i uvijek od osnovanja prije tri decenije, snažno boriti da taj koncept u potpunosti zaživi u Crnoj Gori.

“Ovaj koncept se mora braniti i riječima i djelima, jer ne smijemo više ćutati na aktivne revizionističke politike i poruke o tome da su nalogodavci i izvršioci genocida za nekoga zločinci, a za nekoga – heroji”, naveli su iz SDP-a.

Prema njihovim riječima, nema "srednjeg puta" na kojem bi se, zarad neke lažne političke korektnosti, trebali naći kad je u pitanju najveći pojedinačni zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

“Kao što nijedna normalna, zdrava i demokratska evropska država ne traži "pomirenje" između antifašizma i fašizma, nego upravo antifašizam predstavlja temelj današnje moderne Evrope, a 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom je istovremeno i Dan Evrope”, kazali su iz te partije.

Kako su naveli, zbog toga tiha većina ne smije okretati pogled u stranu, “niti se praviti da puzajući revizionizam i fašizam nije dobio svoje predstavnike na javnoj sceni Crne Gore”.

“Sa nosiocima tih politika se moramo obračunati kao društvo, da ne bi sjutra došli u situaciju monoetničnih "istina" o dešavanjima u bližoj i daljoj prošlosti koje će sigurno voditi destabilizaciji Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније