Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

11. 07. 2020. 12:34   >>  12:32 7

ČESTITKA CPC

Slavni datumi da budu putokaz savremenim generacijama

Crnogorska pravoslavna crkva čestitala je građanima Crne Gore 13. jul, Dan državnosti, ističući da slavni datumi iz crnogorske istorije treba da budu inspiracija i putokaz savremenim generacija.

Crna Gora je ponosna na datum ustanovljen u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu, od zemalja koje je do tada nijesu priznavale, priznata kao samostalna država, i na isti datum 1941. kada se 32.000 ustanika diglo na jedini opštenarodni ustanak protiv fašističkih i nacističkih okupatora u cijeloj Evropi.

"Na njemu je utemeljen cijeli jugoslovenski Narodnooslobodilački pokret, i svi njegovi rezultati. Ova dva događaja, između kojih su protekle 43 godine, a simbolički povezuje ih isti datum, 13. jul, treba da budu inspiracija i putokaz savremenim generacija. Treba da se ugledaju na svoje pretke koji su 1878. godine izvojevali slobodu od velike turske imperije, i 1941. pošli u borbu za slobodu protiv onovremenih najmoćmnijih i najmračnijih sila Evrope, koju su dovršili 1945. godine. Treba da se na njih ugledaju i da ih bodri njihov slobodarski duh. Svako u svoje vrijeme nosi svoje breme, pa bi u ovo vrijeme i oni trebalo da ga ponesu i izbore se protiv najmračnijih snaga u ovoj zemlji i poraze ih demokratskim sredstvima. U to ime još jednom svim građanima čestitamo 13. jul Dan crnogorske državnosti", navodi se u čestitki CPC.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније