Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

11. 07. 2020. 16:38 >> 16:37
2

BOŠNJAČKO VIJEĆE CG

Čuvati sjećanje na Srebrenicu da se ne bi ponovila

U Bošnjačkom vijeću Crne Gore povodom godišnjice genocida u BiH, ističu da je Srebrenica, bošnjačko stratište u srcu Evrope, gdje su ljudi ubijani samo zato što su druge vjere, te da Bošnjaci imaju obavezu i amanet da sačuvaju sjećanje, kako se ovakav zločin ne bi ponovio.

"Jedanaesti jul 1995. godine pečat je jednoga vijeka i vremena, koje će ostati zabilježeno, zapisano i osvjedočeno, hiljadama ubijene djece, žena i staraca, od kojih su neki našli svoj posljednji smiraj u potočarskom mezarju, ali još mnoge kosti Srebreničana rasute su na 'putu spasa' prema Tuzli, koji je bio posljednja nada u beznađu srebreničke golgote", ističe se u saopštenju Bošnjačkoh vijeća u Crnoj Gori.

Iako je bila zaštićena zona UN-a, kako dodaju, Srebrenica je predata u ruke dželatima koji su na najbritalniji način ubili više od osam hiljada nevinih ljudi.

"Danas, 25 godina nakon međunarodno presuđenog genocida, i dalje je na sceni njegovo negiranje, a to je u stvari, kako neko reče, posljednja faza genocida. Mi, Bošnjaci, koji dobro pamtimo srebreničku golgotu, imamo obavezu i amanet, da damo sve od sebe kako bi sjećanje na Srebrenicu živjelo i prenosilo se na nove generacije, kako nam se genocid ne bi ponovio. Svjedoci smo, da je srebrenički genocid jedanaesti po redu, a desio se zato što smo zaboravili sve prijašnje koji su počinjeni po istoj matrici i ideologiji koja je i sada itekako živa. Ne dozvolimo da nam negatori genocida oduzmu pravo na sjećanje, minimizirajući njegov obim i brutalnost", ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, svi skupa, institucije i pojedinci, trebaju raditi na tome da srebrenički genocid nađe mjesto u istorijskim udžebnicima u osnovnim i srednjim školama, da se naziva pravim imenom, da obilježavanje Dana sjećanja na Srebrenicu bude podržano od vlada i državnih institucija.

"Vrijedi naglasiti da je crnogorski parlament 2009. godine usvojio deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se osuđuje masovni zločin u Srebrenici počinjen 1995. godine, što je jasan znak i nada da se naše društvo i pored svih devijacija, ipak, kreće u dobrom smjeru. S toga, neka 'kultura sjećanja' na Srebrenicu bude naše stalno podsjećanje, kako se više nikada i nikome ne bi ponovila Srebrenica", zaključuje se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Ejup Nurković.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније