Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

12. 07. 2020. 10:19 >> 15:28

ČESTITKA PREDSJEDNIKA OPŠTINA

Borba predaka putokaz novim generacijama

Predsjednici barske i hercegnovske opštine čestitali su građanima i građankama Crne Gore 13. jul, Dan državnosti. Kako je istakao predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, Crna Gora kroz svoju slavnu istoriju oličenu u borbi za samostalnost ima mnogo datuma koji svi zajedno podsjećaju na vrijednost slobodarske ideje, duboko utkane u nit crnogorske državnosti.

"I 1878. i 1941. godine ponosni crnogorski narod uzdignute glave prkosno je poručio da nije spreman na potčinjenost. Ovaj datum ujedno simbolizuje korijene moderne i prosperitetne Crne Gore, utemeljene na antifašističkoj tradiciji i borbi za slobodu kao univerzalnih vrijednosti čovječanstva. Istorijski izazovi i borba naših predaka moraju biti putokaz nama, novim generacijama, da se danas zajedništvom i brigom za najbliže izborimo i savladamo nove pojave sa kojima se svijet suočava, kako bi i naši potomci bili ponosni na nas jednako onako kako smo i mi to danas na naše pretke", poručio je Raičević.

Katić: Svi dužni da državu učinimo boljom

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i predsjednik Skupštine Nikola Samardžić, uputili su čestitku povodom državnog praznika, napominjući da je taj datum odredio našu sudbinu, naš slobodarski duh, čojstvo i junaštvo crnogorskog naroda.

"Zahvalni precima slavimo njihova svijetla djela, u isto vrijeme okrenuti ka budućnosti koja pred nas postavlja nove izazove. Imamo odgovornost da sačuvamo slobodu koju su za nas osvojile prošle generacije, njegujući vrijednosti na kojima je ova zemlja izgrađena. Crna Gora je naš dom i svi imamo odgovornost da je učinimo boljom, da se borimo za državu jednakosti i slobode, mira i solidarnosti, državu sigurnosti, socijalne pravde, multikulturalnosti i tolerancije, nezavisnih grana vlasti i institucija, državu koja poštuje volju svojih građana, njihova prava i dostojanstvo", ističe se u čestitki.

 

CG kao ravnopravno građansko društvo prioritet Berana


Trinaesti jul je datum koji zaslužuje posebno poštovanje i jedan je od najsvetijih u istoriji Crne Gore. I sada, kada se na različite načine i, moram reći, zlonamjerno interpretiraju pogledi na našu državu i državnost, valja još jednom nedvosmisleno podvući da ona Njegoševska i Svetosavska Crna Gora živi i živjeće na prostorima beranskog kraja i Polimlja, istakao je predsjednik Opštine Berane Dragoslav šćekić u čestitki Dana državnosti.

"Ovo je prilika da pošaljemo jasnu poruku da nećemo dozvoliti da nas bilo ko svrstava u neprijatelje Crne Gore, isto onako, kako smo skupa na dostojanstvenim litijama pokazivali da znamo od koga smo i kome pripadamo. Srpska pravoslavna crkva kao naša duhovna vertikala i Crna Gora kao naša jedina država, jasne su poruke, koje se i danas moraju glasno čuti", navodi se u čestitki.

Šćekić dodaje, da naša država prolazi period duboke državne krize, prouzrokovane neodgovornom politikom aktuelne vlasti, a koronavirus samo je doprinio da se ekonomski i socijalni momenat dodatno pogoršaju.

"Bez obzira na težak period i krizu kroz koju prolazimo, mir, demokratija, multietnički i vjerski sklad, Crna Gora kao ravnopravno građansko društvo, bolji i ljepši život svih građana moraju ostati u svim našim prioritetima“, navodi se u čestitki predsjednika opštine Berane.

Divanović: Za svaku pobjedu potrebni hrabrost i zajedništvo

Predsjednik opštine Budva Nikola Divanović, čestitao je svim građankama i građanima Budve, odbornicima u Skupštini Opštine, kao i sunarodnicima u Crnoj Gori i dijaspori, Dan državnosti Crne Gore.

"Među mnogo važnih datuma duge i slavne crnogorske istorije, 13. jul se izdiže svojom simbolikom i značajem, poput svetionika koji nas nas neprogrješivo vodi ka pravom cilju i istinskim vrijednostima. Sloboda i antifašizam – od toga je satkan svaki crnogorski 13. jul, od 1878. preko 1941. do danas, a naša je obaveza da to nasljeđe brižljivo njegujemo i sačuvamo za budućnost našeg grada i države. Zato danas dugujemo najveću zahvalnost svim našim precima, koji su hrabro i dostojanstveno, osvajajući slobodu, ujedno gradili i put za naše generacije, naš mir i nove pobjede u slobodnoj i razvijenoj zemlji", ističe se u čestitki.

Kako se dodaje, sa ponosom se sjećamo Nika Anđusa, Branka Kovačevića, Vukice Mitrović i Marka Stanišića, narodnih heroja koji su iz male Budve svojom hrabrošću i borbom utkali svoja imena u istoriju. I ne samo njih, već i svih ostalih naših sugrađana, bez kojih ne bi bilo ni 13. jula 1941. ni velike pobjede nad fašizmom 1945.

"Njihov primjer nas danas uči da su za svaku pobjedu potrebni hrabrost i zajedništvo, nepokolebljivost i mudrost, i antifašizam kao nesalomiva vertikala naše slobode i trajanja", poručio je Divanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније