Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

12. 07. 2020. 15:24 >> 15:23

CGO I SHARE FONDACIJA

Novinski priručnik za digitalno doba

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i SHARE fondacija objavili su Novinarski priručnik za digitalno doba, koji pruža odgovore na neka od ključnih tehničkih i pravnih pitanja savremenog novinarstva u okviru medijske organizacije, ali i za samostalan novinarski rad.

Kako ističu ovoj NVO, Novinarski priručnik za digitalno doba daje analizu i korisne savjete za novinare na lokalnom i na nacionalnom nivou, a obuhvata mnoge značajne i nedovoljno obrađene teme, poput digitalne bezbjednosti, odnosno enkripcije, zaštite elektronske pošte, bezbjedne pretrage Internetom, ažuriranja softvera, kompleksnosti šifri, itd.

"Dio vodiča tretira i slobodu izražavanja i funkcionisanje online medija u digitalnom okruženju, aktuelnu medijsku regulativu u ovoj oblasti, nova etička pitanja, status novinara, opšta pravila o privilegijama i odgovornostima i samoregulaciju. Vodič akcentuje odnos medija i zaštitu podataka o ličnosti, zatim OSINT (Open Source Intelligence) a što se odnosi na pretragu, prikupljanje, analizu i korišćenje javno dostupnih i otvorenih podataka koji mogu biti korisni novinarima istraživačima. U tom kontekstu se objašnjavaju različiti aspekti pripreme i bezbjednosti, tehnike i alati naprednih pretraga, metapodaci i načini arhiviranja...", navodi se u saopštenju CGO.

Imajuću i vidu da postoje mediji koji svoj posao obavljaju na jezicima manjinskih naroda, vodič će uskoro biti preveden i na albanski jezik.

Vodič Novinarski priručnik za digitalno doba objavljen je u okviru projekta "Podrška lokalnim medijima – priče iz prve ruke! Podrška istraživačkom novinarstvu i medijskoj pismenosti na lokalnom nivou u Crnoj Gori", koji sprovode B film Montenegro, CGO, SHARE fondacija i Institut za poslovnu i finansijsku pismenost.

Projekat finansira EU posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira ga Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније