Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 07. 2020. 20:01   >>  20:15 2

POŠTOVANJE RAZLIČITOSTI

Antifašizam nije samo veličanje partizanske borbe

Antifašizam na našim prostorima ne znači samo veličanje partizanske borbe u Drugom svjetskom ratu. To je ideja koja promoviše univerzalne i svevremenske vrijednosti kao što su borba protiv raslojavanja i poštovanje različitosti, kako bi se stvorilo napredno društvo. Te ideje šire i u Udruženju Mladih antifašista Crne Gore.

Revizija istorije, negiranje zločina, nepoštovanje različitosti, česte su pojave u regionu i svijetu, a na njih nije imuno ni naše društvo. Zato je neophodno čuvanje sjećanja na antifašistički otpor na ovom prostoru i nepristajanje na njegovo omalovažavanje. Predsjednica Mladih antifašista Crne Gore Tijana Vidaković kaže da su toj ideji posvećeni ne kao dijelu prošlosti, nego sveprisutnoj i važnoj u svakom vremenu.

"Te vrijednosti treba da budu prisutne u svakom od naših članova i na taj način ćemo stvoriti jednu kvalitetnu organizaciju koja će moći da odgovori brojnim društveno-političkim izazovima i atacima na antifašističku tradiciju, na tekovine narodnooslobodilačke borbe koji su, moramo biti iskreni, sve više prisutni ne samo u crnogorskom društvu već i na globalnoj sceni", kaže predsjednica Mladih antifašista Crne Gore Tijana Vidaković.

Jedan od članova Mladih antifašista Crne Gore Danilo Banović kaže da se antifašizam danas smatra samo jednom od tekovina koju naše društvo ne njeguje. Da bi se to promijenilo, smatra da o njemu treba učiti od najranijeg doba.

"Dosta treba da se poradi na istoriji, da se suočimo sa prošlošću koja se desila kako nama, tako i u regionu, pa bogami i u svijetu odakle je sve to iz tog epicentra mržnje i krenulo, definitivno da je to jedna stvar na kojoj treba da se poradi i da se nađu sistemi i instrumenti da antifašizam bude, pa ne urođen, ali stečen u ranoj dobi kao glavna instanca ljubavi i dobrog djela u odnosu na ono sve loše što se dešavalo", poručuje Danilo Banović.

Predsjednik Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Podgorica, Borivoje Banović, ističe da antifašizam mora biti obavezan dio predmeta istorija u osnovnim i srednjim školama.

"Nama nije dozvoljeno da uđemo u škole, da odemo da držimo časove o antifašizmu ako roditelji tih učenika iz tog odjeljenja nijesu saglasni sa tim, profesori su veoma obazrivi, da se ne zamjeraju roditeljima, a i Ministarstvo prosvjete treba da donese neki plan da ljudi koji su dobro edukovani o antifašizmu povremeno mogu otići u škole na časove istorije i održati predavanje", navodi Borivoje Banović.

Kako bi pojam antifašizma što bolje približili mladima, u UBNOR-u često organizuju kvizove znanja, takmičenja u pisanju eseja i posjete istorijski značajnim mjestima u zemlji i regionu. Svjesni su, kažu da je antifašizam zalog iz prošlosti za budućnost.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније